Saturday, April 7, 2012

Petua Dapur : Daging Menjadi Lembut & Cara Mudah Kupas Kentang

Akar Pandan Melembutkan Daging
Memasak daging lazimnya mengambil masa yang lama untuk mengelakkannya liat. Cuba petua ini.  Ambil sedikit akar pandan, bersihkannya dan dan kemudian kisar sehingga halus.  Rebus bersama daging.  Hasilnya daging akan menjadi lembut.


Cara Mudah Mengupas Kentang
Bagi memudahkan tugas mengupas kentang, anda hanya perlu merendamkannya di dalam air yang telah dilarutkan garam.  Biarkan semalaman.  Keesokannya kupas kentang dengan tangan.  Kulit kentang akan terpisah dari isinya dengan mudah.  Cara ini praktikal jika anda hendak memasak kentang dalam kuantiti yang banyak

8 comments:

Cik tikah said...

nice tips :)

Melati Qistyna's Mummy said...

eh, yg kupas kentang tu menarik untuk dicuba la... nak2 time kenduri kan... :)

tks 4 sharing

thomas said...

macam secret recepi je.

Cheqna said...

Dua-dua saya suka masak and makan..so tips ni boleh cuba.

ijoks2009 said...

Tips masakan kali ye bang,suke org puan haha

~~zana@pb~~ said...

Petua rebus daging tu jarang dengar, guna akar pandan, mesti wangi daging tu.
Kupas kentang pun senang time kenduri, t.kasih kongsi tip ni.

anie said...

petua yang bagus..

obat diet herbal alami said...

wah baru tahu nih tip ini,makasih kan dicoba