Wednesday, March 14, 2012

Khasiat Disebalik Warna Buah dan Sayur [ Bahagian 3 ]

Warna Biru dan Ungu
Sayur dan buah yang berwarna biru-ungu mengandungi magnesium yang diperlukan untuk melancarkan fungsi pencernaan dengan menurunkan kadar kolesterol dan asid hempedu di dalam usus lalu menghantarnya keluar dari tubuh. Selain itu, terung juga mengandungi pectin penurun kolesterol dalam jumlah cukup banyak.
Nutrisi lutein, zeaxanthin, resveratrol, vitamin C, serat, flavonoid, asam ellagic, dan quercetin juga mendukung kesihatan retina, menjaga level rendah kolesterol LDL, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, meningkatkan penyerapan kalsium dan mineral lainnya, melawan peradangan  dan juga mengurangkan pertumbuhan tumor.[suaramerdeka.com]

6 comments:

Cheqna said...

Buah anggur ok, terung kurang sikit sebab "angin"..tp terung berlado dan paceri saya suka hehe

:-)

roza said...

Saya suke anggur..memang banyak khasiat

Bung Muzaffar said...

Informasi menarik..terima kasih atas perkongsian.

Anonymous said...

promote le buah buah tempatan dan gambonya yang manyak kat muo asik2 buah orang bosan aku jadi anak jati muo

thomas said...

satu contoh ialah Buah Dabai dari Sarawak.

azznie said...

suka jugak makan sayur terung