Wednesday, December 7, 2011

Haiwan Ni Sukar Ditemui

Siput babi albino ini telah ditemui oleh pasukan kembara berhampiran gunung Arthur, Kahurangi National Park, New Zealand. Siput babi albino dipercayai berusia 10 tahun dan boleh hidup sehigga 20 tahun.  Makanannya ialah cacing tanah dan serangga kecil. Ia boleh membesar seperti saiz genggaman tangan lelaki.
 Ini pula ialah cengkerik gergasi atau 'giant weta', ditemui di Pulau Little Barrier, New Zealand, agak menyeramkan, mempunyai sepasang sayap lebih daripada tujuh inci, dan berat 71 gram.
Tigerfish goliath, berigi besar dan tajam boleh mencapai berat sehingga 50kg dijumpai di sungai Congo dan Tasik Tanganyika.

6 comments:

Melati Qistyna's Mummy said...

Eiiii, yg pic 1st tu mmg menggelikan...huhuhhuh

Tp mmg x penah tgk yg albino... :)

Syuxer said...

yang paling sukar ditemuila paling gerun nak pegang dan tengok hehe..

mujur ia bukan spepies yang mudah dijumpai kalau tak,huru hara nak kawal populasi dorang..

Odah + One = OdahOne said...

ini binatang pra sejarah geng2 dinosaur agaknya...

cikpinky said...

peliknye siput vavi ni.hehe

shark said...

uh...
siput tu kaler putih lor..
mmg susah nk jumpa tu.

c'axoera said...

ni close up pic or menatang ni mmg besoor? haiishhh


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/www-11-wild-captured.html