Monday, December 6, 2010

Kreatif & Inovatif : Belut Elektrik Menyalakan Lampu Hiasan Pokok Krismas

Sorang pemilik kedai akuarium  di Jepun telah mencipta idea inovatifnya apabila menggunakan belut elektrik untuk menjana kuasa elektrik bagi menghidupkan lampu hiasan pada pokok krismas setinggi 6 kaki 6 inci. Pemilik belut berkenaan meletakkan seekor belut di dalam sebuah akuarium khas yang mengandungi dua panel aluminium.
Setiap kali  belut ini bergerak ia akan menjana kuasa sebanyak 800 watt dan terus mengalirkan kuasa elektrik tersebut melalui panel aluminium  bertindak sebagai elektrod yang disambungkan pada wayar lampu hiasan pokok krismas

15 comments:

fifianggun said...

wow...inovatif

mrs Gee :) said...

hurm.. bijak.. bijak..

Muslimah Optimis said...

salam orang muo...

aduii, kalo kena belut tu, boleh bawak maut x?? huhu...

jom join segmen bersama MO : satu kata bisa menggentar rasa di

http://ukhwah-dhearty.blogspot.com/2010/12/segmen-bersama-mo-satu-kata-yang-bisa.html

tq

amira said...

jimat sungguh~

edy said...

pasni klo nk p niaga kot pasar mlm xpyah pkai generator la kn...bwak belot ni sekoq dh...jimat duit...xyah beli petrol da....heeee

Muslimah Optimis said...

ntah2 harga belut ni mahal giler.. kalo dah beli sekor kena jaga baik2...buatnya rosakrugi2..hehe

2+2=5 said...

hebaaaattt...memeng nak jimat ni...

zulkbo said...

Saudara Orang Muo..
Salam maal hijrah 1432H..
harapan semoga hijrah tahun
ini lebih bermakna dari tahun
tahun sebelumnya..

saiazuan said...

wow kreatif... saving karen.. hehe

http://eleventx.blogspot.com/2010/12/after-tea-with-robot-apa-sudah-jadi.html

ASaDa RyutaRo said...

wah.. pandai dia guna kelebihan belut tu ea. tak yah risau pasal bayaran bil letrik pasni. huhu..

khaiyisah husna said...

mak aih! betul2 kreatif....:)

syazana said...

belut tu ta lemah ke? kesian belut... huhu.

anamizu said...

kreatifnye ^^

shida saje said...

shida taw..baru jew tgk kat astro channel 550 =)

DaK CoMoT said...

tgk muka belut 2...wuuuuuuu