Sunday, November 21, 2010

Gagal Membayar Hutang Dengan Along, Tangan Dirantai Terlalu Ketat, Daging Tumbuh Menyeliputi Rantai

Akibat gagal melunaskan hutang dengan peminjam haram, Zhang, 27, telah dirantai di sebuah penjara haram di Hunan, China selatan.  Pada tahun 2005 dia membuat pinjaman dengan pegawai desa untuk membina rumahnya tetapi gagal membayarnya. Mereka bertindak merantai tangannya terlalu ketat. Setelah tiga tahun  di dalam penjara harap, didapati daging tangannya menyeliputi rantai menyebabkan  kecederaan parah.
Pegawai perubatan begitu terkejut melihat keadaan tangan Zhang. Mereka berusaha menyelamatkan tangan Chuanqiu Zhang yang tersiksa dirantai begitu erat di sebuah penjara haram menyebabkan daging pada tangan tumbuh di atas belenggu itu.
"Satu-satunya orang yang tidak menyerah pada saya adalah ibu saya yang menunggu masa dan menyelamatkan saya," jelasnya.
Sekarang Zhang cuba mendapatkan bantuan daripada badan amal dan penyumbang  kerana kos yang tinggi  untuk operasi pembedahan menanggalkan  rantai dan pencegahan  rawatan daripada jangkitan.

Sebagai pengajaran, elakkan daripada meminjam wang dengan along atau syarikat peminjam tidak berlesen. Banyak bank yang menawarkan pinjaman dengan mudah dan mampu bayar secara bulanan. 

31 comments:

Amir Izzat said...

eeww! ngerinya... tak dapat amir bayangkan....hish!itula..sesah dahulu pendapatan..sesal kemudian tangan pun sakit..aduhai...

macam2..

Solihin Zubir said...

ishh.. smpai macam tu skali? ngeri btol!

Mohamad said...

Salam orang Muo,
Macam2.. tidak berperi kemanusiaan, juga berlaku di negara kita. Di rantai macam binatang...

Eryati said...

ciannya...ngeri la...

EzzEddin said...

ya allah..
kejam nye perbuatan manusia skrg nie..
nauzubillah..

Lana~Bulu said...

zalim...
sangat zalim...
kalu lagu tu lagi tak leh nak bayaq hutang..

caliph shuriken said...

kjam giler.. klau kna rantai cmner dia nk cari duit nk byr utang :p

azhar said...

seriau betul..

GematriA™ said...

adessss... nda sanggup tinguk ni..

cicitHJHASSANu said...

argghhhh...bisa ngelesit deh

CasaBlander said...

uh..sakitnya..euuuww

ASaDa RyutaRo said...

erkk.. dahsyat. mesti lama rantai tu kat tangan dia.

lagi bagus, elakkan meminjam atau berhutang melampaui kemampuan. lebih2 lagi untuk perkara yang kurang penting.

eMMe said...

takut nyew~ amat kejam itu org!

MSOM said...

Along ni ada di mana-mana rupa-rupanya, cuma nama je yg berbeza

BUDAK NAKAI said...

takot nye~~~huhuh

i am S!L4H.. said...

ish ngeri lol.....

Lana~Bulu said...

Sampai lagu tu noo..
tak sangka betoi..laa

zmah said...

Tengok pun dah terasa sakitnya...

Nancy Poh said...

Ouchh..sakit mata ku memandang, sakit lagi tangan org empunya badan yg mengalaminya...

Sudir Suichi said...

errrk~~~~ sakit tu..bukan lagi sakit..tapi sakit tahap tetinggi~~~

Aanas said...

uishh.. tak dapat nak bayangkan cam mana la dia dok suffer.. ngeri sungguh..

hanisah said...

ishhhh~sakitnyee nengok.

Fuziani JSR said...

kejamnya....

Tuah Anugerah. said...

kejamnyer manusia...!

ekinashikin said...

ahhh...ngerinya

DKosongLapan said...

gile betoiii....ni dah lebih teghok daghi menatang dah nii...takde peghikemanusiaan langsonggg

.::: Princess MOMOY :::. said...

kejamnya
sakit
tak dapat imagine kalau tertarik rantai tu
tak pun time sejuk

Mereka ini sangat GOJES !
Peristiwa itu masih menhantui diriku...
Nak Lagi Pendrive MURAH ?

Fantastic Ajane said...

ish... x tahan tgok la...

ikbal said...

waahh,,saddiiss banget,,orng yang nyiksa dia ky gtu,,hatinya seperti binatang,,,,jdi ngeri lihatnya,,

fiq. said...

pergh, ketat mane lah kan, agak2nye mcm mane dia ikat tu, hurm

syieqa mieka said...

ngerinyaaaaaa tengok :(