Tuesday, November 30, 2010

Campuran Kopi Dan Gula Membantu Meningkatkan Prestasi Otak

London-Satu hasil kajian daripada penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Kesihatan Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental menemukan bahwa kafein yang terkandung dalam kopi apabila dicampur bersama gula dapat mengaktifkan prestasi otak terutama pada bahagian memori.
Penyelidikan ini telah melibatkan 40 sukarelawan yang dibahagikan  dalam tiga kumpulan. Kumpulan pertama diberikan secawan kopi yang diberikan gula, sedangkan kumpulan kedua diberikan secawan kopi tanpa gula dan kumpulan terakhir hanya diberikan air gula tanpa kopi.
Setelah mereka melakukan ketiga-tiga ujian  tersebut, semua sukarelawan menjalani ujian peningkatan porestasi kognitif pada dua wilayah otak yang berfungsi menyimpan memori. "Kami menemukan kombinasi daripada gula dan kopi dapat meningkatkan prestasi kognitif pada dua bahagian otak yang bertanggungjawab dalam penyimpanan memori," kata ketua penyelidikan program tersebut, Josep Serra Grabulosa.

11 comments:

cik ubi said...

nice share..kajian lama dah ni aku rasa..

kalu tercampur taik cicak cane?hehe

bungakuning . said...

patut pun aku rasa prestasi aku meningkat lepas minum kopi . hehe

eMMe said...

kurang minum kopi, dulu suke
now suke hohoholick! hehehe...

akuanakpahang (AAP) said...

Salam Tuan singgah pagi dtg minum kopi semoga ceria sentiasa :)

Entri Terbaru "Aku Menulis Ikut Cara Aku"

MOH KEMBARA said...

Salam Orang Muo, ye ke? Hmmm tapi Akak tak minat pulak minum kopi ni. Tp kalau minum sebelum tido bahaya... terus tak leh tido! Anyway, thanx for the info. Moh baca 'Interview with an Ex-Mujahiddeen' kat blog Akak.

zmah said...

Kopi-kegemaran ku.jom pekena SECAWAN.

Yan said...

Tapi kalau anak2 minum coffee, haru tu..

wadud@duad said...

ekh? hehehehe..
time kasih wadud baru tau..:D

Lana~Bulu said...

campuran ini jugak lebih menyumbangkan kepada penyakit kencing manis berbandingkan dgn minuman seperti teh..

Miss SurferParadise said...

suka bancuh kopi ... tapi tak suka minum plak .. adesss

Encik MT said...

milo tak leh kew? haha!