Full width home advertisement

Latest News/Pos Terkini

Kompleks Pekan Rabu Berwajah Baru

Kompleks Pekan Rabu kini berwajah baru dengan reka bentuk yang lebih moden dan terkini. Kompleks ini dinaik taraf dan dibangunkan semula...

Travel

Food & Drink

Tempat Menarik

Social & Health

Knowledge

Tempat Menarik & Rekreasi

Post Page Advertisement [Top]

Petua Dapur: Air Kelapa Melembutkan Ayam Tua & Kelapa Parut Tahan Lama

Petua Dapur: Air Kelapa Melembutkan  Ayam Tua & Kelapa Parut Tahan Lama

Ayam tua biasanya keras atau liat dan sukar untuk memasaknya menjadi lembut. Berikut petua yang boleh digunakan untuk melembutkan daging ayam tua.
Mula-mula, potong kecil-kecil ayam tersebut.  Kemudian rebus ketulan ayam tadi bersama air kelapa sehingga empuk.  Toskan airnya, setelah itu barulah boleh dimasak mengikut citarasa anda.
Kelapa Parut Tahan Lama
Kelapa parut yang tidak habis digunakan jika dibiarkan begitu sahaja akan menjadi kering dan berbau.  Untuk mengekalkan kesegarannya, rendam kelapa parut dengan air yang telah dicampur sedikit garam.  Simpan di dalam peti sejuk.  Kelapa parut berkenaan akan tetap segar hingga beberapa hari.  Selamat mencuba.

1 comment:

perjalanan pulang said...

salam, dulu bapak saudara saya pesan, waktu menyembelih ayam jangan menggertap bibir, jangan buat kerja berkeras keras tapi berlembut lembut....nanti yam yang dimasak akan lembut...wallahualam

Bottom Ad [Post Page]