Saturday, June 15, 2013

Cegah Awal Strok: Hindari Makanan Yang di Goreng

Makanan yang dihasilkan dari proses penggorengan jika dimakan dalam jumlah banyak dapat menimbulkan risiko strok.

Makanan yang digoreng meningkatkan kolesterol jahat dan menekan kolesterol baik lemak trans. Lemak ini merupakan hasil dari proses penggorengan. 

Risiko strok ini dapat dicegah dengan mengawal pola makan terutamanya untuk usia di atas 30 tahun agar mengurangkan makanan gorengan kerana pembuluh darah semakin berpotensi menyempit apabila usia beranjak tua. Pembuluh semakin sempit dengan kerak yang dihasilkan dari lemak trans. Penyempitan pembuluh darah di bahagian otak akan memberi kesan yang ketara kepada strok.

Pencegahan awal serangan strok harus diperhatikan sebelum terkena penyakit mematikan itu. Dalam pola makan, perlu menambah sayuran, buah-buahan atau agar-agar yang mengandungi banyak serat.[suaramerdeka.com]