Tuesday, December 31, 2013

5 Lembah Bunga Paling Cantik di Dunia

Beberapa tempat di dunia punya lembah bunga yang sungguh luar biasa indah. Saat musim bunga bersemi, tempat-tempat ini menunjukkan landskap terbaiknya. Bunga bermekaran di seluruh lembah, menjadikan pemandangan seperti di negeri kayangan. 

Seperti disalin dari laman detikTravel, berikut 5 lembah bunga paling cantik di dunia:

Sunday, December 29, 2013

Atasi Jerawat Dengan Minyak Kelapa, Begini Caranya...

Jerawat memang selalu menjadi musuh wanita mahupun lelaki kerana menjejaskan penampilan. Kalau ada jerawat yang muncul pada wajah tentunya akan mengganggu dan kurng keyakinan diri.

Jangan kecewa berpanjangan kerana jerawat. Usir jerawat anda dengan bantuan minyak kelapa. Minyak kelapa ternyata sangat membantu untuk mengubati jerawat dan bekasnya. 

Saturday, December 28, 2013

Tip Untuk Ibu dan Bakal Ibu Agar Nyaman Semasa Melahirkan

Rasa cemas bercampur senang dirasakan para bakal ibu saat menantikan kehadiran buah hati. Menurut Doktor Pakar Perbidanan Hospital BSD, dr Wiku Andonotopo, SpOG, PhD kebimbangan tersebut tidak perlu berlebihan.

"Rasa cemas itu wajar, tetapi jangan berlebihan kerana Tuhan sudah memberikan kekuatan luar biasa untuk para ibu. Semua organ di tubuh diciptakan Tuhan sedemikian rupa untuk melahirkan anak. Bayangkan yang menyenangkan sewaktu melahirkan supaya nantinya tidak akan lagi beras takut,"kata dr Ivan.

Untuk persiapan menjelang kelahiran para ibu dapat melakukan tip berikut: 

1.  Jaga kesihatan sepanjang tempoh kehamilan dengan mengambil makanan berkhsiat yang seimbang. Zat berkhasiat yang diperlukan ibu hamil adalah seperti karbohidrat dan lemak, protein, asam folat dan zink, kalsium dan zat besi. 

Friday, December 27, 2013

Beringatlah, Ketawa Berlebihan Penyebab Penyakit Berbahaya Seperti Ini

Satu kajian yang diterbitkan dalam British Medical Journal menyoroti beberapa penemuan bahawa tertawa berlebihan benar-benar terbukti berbahaya bagi kesihatan.

Penelitian yang dilakukan oleh University of Birmingham RE Ferner dan Oxford University JK Aronson ini telah meneliti sejumlah literatur ilmiah.

Seperti disalin dari web Theweek, hidup tanpa tawa mungkin akan membosankan tetapi cubalah untuk menanggapi sesuatu dengan tidak berlebihan. 

Ubat terbaik memang ketawa, tapi ketawa yang keterlaluan juga boleh mengancam hidup anda. Ketawa menurut berbagai penelitian boleh menyebabkan:

Tuesday, December 24, 2013

Video Artis Seksi Indonesia Shinta Bachir Sedang Tukar Baju Beredar di Internet

Artis seksi Indonesia, Shinta Bachir terkejut ketika mengetahui ada video dirinya yang sedang ganti baju. Dirinya bertambah terkejut ketika mengetahui video itu beredar luas di internet.

"Kok bisa dapat gambar aku pas ganti ya? Itu kayaknya pas saya shooting film Pulau Hantu 3 deh. Itu padahal yang ngambil gambar ada di ruang sebelah," kata Shinta kepada wartawan.

Diakui oleh Shinta ketika dia menukar pakaian pada masa  itu hanya ada jurukamera dan pengarah. Menurutnya, dalam video tersebut bukanlah adegan dalam sebuah filem.

"Aku merasa dirugikan banget. Nggak ada untungnya buat saya juga kalau begini," ujar Shinta. [Lihat video di bawah]

Monday, December 23, 2013

Kerap Mengunyah Gula-Gula Getah Menyebakan Migrain? Ini Sebabnya...

Bukan kerana rasanya yang manis atau bahan yang berbahaya, tetapi kegiatan mengunyah terus menerus ketika makan gula-gula getah atau chewing gum boleh menyebabkan migrain. Hasi kajian oleh para ilmuwan Tel Aviv University dari Meir Medical Centre di Israel mendapati 87 peratus remaja mengalami migrain kerana makan gula-gula getah .

Menurut ketua penyelidikan, Dr Nathan Watemberg, mengunyah gula-gula getah telah menyebabkan stres pada sendi temporomandibular (sendi kompleks di rahang) yang bergerak terus menerus sehingga telah menyebabkan sakit kepala.

"Sebelum ini kajian lain yang dilakukan mengatakan bahawa aspartam pada pemanis buatan yang digunakan di sebahagian besar gula-gula getah menyebabkan sakit kepala, tetapi kami memerhatikan banyak pasien melaporkan sakit kepala kerana mengunyah gula-gula getah setiap hari," kata Watemberg, seperti disalin dari laman Dailymail.

Sunday, December 22, 2013

Lucu dan Menghiburkan, Video Anak Anjing Comel Baru Lahir Melolong Seperti Serigala

Lucu dan menghiburkan.  Saksikan video bagaimana seorang budak lelaki mengajar anak anjing comel peliharaannya baru berumur 3 minggu melolong seperti serigala.
Video yang disiarkan dalam You Tube, puppy tersebut dapat memahami apa yang diajarkan oleh tuannya dan secara spontan ia mendongakkan kepalanya ke atas lalu melolong seperti serigala kecil. Saksikan video menarik...

Samsung Edisi Khas 'La Fleur' Untuk Wanita

Samsung diketahui kerap mengeluarkan smartphone edisi khas yang dihiasi dengan motif bunga, disebut edisi La Fleur.  Pada kali ini yang akan diluncurkan Samsung adalah Galaxy S4 Mini La Fleur, mengikuti jejak Galaxy S III Mini yang diperkenalkan awal tahun 2013.

Smartphone yang mensasarkan untuk kaum hawa ini dibalut warna merah aurora dengan motif bunga besar di bahagian panel belakang dan motif bunga yang lebih kecil di bahagian depan.

Spesifikasi masih sama dengan versi originalnya, layar QHD Super AMOLED seluas 4,3 inci, chipset Snapdragon 400, kamera 8 megapiksel yang dapat merakam video full HD 1080 piksel, dan bateri berkapasiti 1.900 mAh. 

Smartphone yang dikeluarkan di Jerman ini akan berada di pasaran pada bulan Januari 2014 dengan harga 417 euro. Namun belum ada informasi di negara mana handset ini akan dipasarkan.[Sammy Hub]

Saturday, December 21, 2013

Guru Penolong Kanan Dan Pasangan Rakam Video Lucah?

AYER KEROH - Seorang Guru Penolong Kanan [wanita] dan kekasihnya yang merupakan warga Pakistan dihadapkan ke mahkamah majistret di sini, semalam atas pertuduhan merakam video lucah di dalam sebuah rumah, November lalu.

Tertuduh berusia 49 tahun dan Muhamad Usman Ali Liqat, 27, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas mengangguk faham pertuduhan yang didakwa ke atas mereka di hadapan Majistret, Mohd Firdaus Saleh.


Berdasarkan pertuduhan, Lizah dan Muhamad Usman didakwa bersama-sama merakam video lucah atau yang bertentangan dengan kesopanan awam.


Kedua-duanya didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Pangsapuri Bukit Beruang Utama kira-kira jam 8.30 pagi pada 16 November 2013.
Cerita selanjutnya sinarharian.com.my

Friday, December 20, 2013

Siapa 10 Pemain Bola Sepak Dunia Paling Popular 2013?

Siapakah 10 pemain bola sepak dunia paling popular bagi tahun 2013? Berdasarkan kajian dan analisis yang dilakukan oleh media portal Inggris, Cristiano Ronaldo menjadi pemain paling popular dilihat dari jumlah penyokong atau peminat yang dimilikinya di dunia maya.

Hasil survey menunjukkan bahawa pemain yang berasal dari Portugal ini memiliki sekitar 20 juta fans yang tersebar dalam beberapa jejaring sosial yang ada. Tempat kedua  paling popular pula dimiliki oleh Neymar Jr ( Barcelona ) dan posisi ke-3 berpihak kepada David Beckham (bersara). 

Berikut 10 pemain paling popular 2013:

Thursday, December 19, 2013

Mengambil Minuman Energi Berlebihan, Ini Akibatnya...

Minuman energi atau minuman bertenaga sangat popular di kalangan anak muda, kerana kebanyakannya percaya bahawa minuman ini membantu menghilangkan kelesuan biarpun ketika harus berjaga sepanjang malam untuk belajar atau bekerja.

Sayangnya, apabila minuman energi diambil berlebihan dan tidak sesuai dengan kondisi tubuh, minuman ini sangat membahayakan kesihatan. Oleh itu, sebaiknya minumlah apabila anda memang betul-betul memerlukannya.
Seperti disalin dari laman Healthmeup, minuman berenergi jika diambil berlebihan akan memberi kesan negatif seperti berikut: 

Wednesday, December 18, 2013

Bahaya Sakit Gigi Bagi Ibu Hamil Jika Tidak Merawatnya

Wanita hamil sebaiknya harus rajin merawat gigi. Ini dilakukan agar terhindar daripada bakteria-bakteria yang berisiko menyerang tubuh semasa kehamilan

"Menjaga kebersiahan dan merawat gigi yang sakit perlu dilakukan untuk menghindari penyakit-penyakit seperti gingivitis, penyakit periodontal dan tumor kehamilan," kata doktor pakar pergigian, dr. Malini Sahani, seperti disalin dari  idiva.com.

Malini juga menyatakan, ketika mengalami gangguan gusi dan gigi dibimbangi akan menularkan infeksi kepada bayi dalam kandungan. "Kadang-kadang penyakit periodental ini akan memperburuk benjolan pada gusi dan berisiko tumor," ujarnya.

Berikut ini antara sebab perlunya para ibu hamil perlu merawat gigi mereka:

Tuesday, December 17, 2013

Felixia Yeap, Dulu Sebagai Model Majalah Playboy, Kini Jadi Model Pakaian Muslimah

Felixia Yeap, 26, merupakan seorang model seksi terkenal. Dua tahun lalu, Felixia Yeap telah menjadi model majalah Playboy, bekerja dengan Playboy Club Sands Macau.  Felixia Yeap juga pernah memaparkan gambar tubuhnya dalam majalah Playboy Filipina, tetapi kini dia bertukar haluan 360 darjah dengan menjadi seorang model pakaian muslimah lengkap bertudung seperti yang dipakai oleh wanita Islam. 

Mengapa tiba-tiba dia beralih arah daripada seorang model yang mengenakan pakaian seksi, separuh bogel kini menjadi model pakaian menutup aurat?

Monday, December 16, 2013

Dramatik, Jarang Dilihat... Kerbau Berani Mati

Diluar jangkaan, dramatik sekali, bagaimana seekor kerbau dengan beraninya meluru ke arah rakannya yang sedang berjuang menahan serangan sekawan singa.  
Bertindak seperti pahlawan, kerbau gagah terus menanduk dan melontar singa itu ke udara beberapa kali.  Akhirnya singa mengaku kalah, melarikan diri. Peristiwa ini telah dirakam oleh sekumpulan pelancong remaja bersama keluarga, Oliver Matheson, 16, Yaseen Majal, 17 dan Alex Raubenheimer, 17, di Mjejane Reserve sempadan Kruger Park.  Saksikan video menarik...

Wednesday, December 11, 2013

Gadis Remaja Sering Makan "Junk Food" Berisiko Terkena Kanser Payudara


Junk food adalah jenis makanan yang tidak sihat (sampah). Junk food mengandungi sejumlah lemak yang besar, rendah serat, banyak mengandungi garam, gula, lemak, kalori tinggi dan zat aditif tetapi rendah nutrisinya, rendah vitamin, mineral juga serat.

Hasil penelitian yang dilakukan, penyelidik menegaskan bahawa gadis remaja yang suka atau sering makan junk food memiliki risiko lebih tinggi terkena kanser payudara. Penelitian ini dilakukan oleh penyelidik dari Michigan University dengan kerjasama National Cancer Institute. 

Menurut peneliti, makan junk food akan menyebabkan peningkatan lemak di payudara sehingga muncul pertumbuhan jaringan di payudara.

Tuesday, December 10, 2013

Gambar Menarik Belum Pernah di Lihat, Didik Anak Umpama Melentur Buluh...

Perumpamaan Melayu "Melentur buluh biar dari rebungnya" turut diamalkan oleh ibu penyu ini.  Sang ibu menggerak-gerakan kaki dan tangannya seolah-olah sedang menunjukkan cara-cara bagaimana untuk berenang mengharungi lautan yang luas, manakala si anak bertenggek di atas belakang ibunya pula dengan tekun memerhati serta menuruti ajaran ibunya.

Gambar menarik penuh dengan mesej tersirat ini telah dirakam oleh seorang pelajar fotografi, Maria Manzano, 21 tahun, di Shingle Creek Park di Kissimmee, Florida.
[dailymail.co.uk]

Saturday, December 7, 2013

Mengunyah Makanan Lebih Lama, Badan Lebih Langsing



Orang yang cenderung  mengunyah makanan lebih lama sebelum menelannya ternyata berpeluang memiliki tubuh yang langsing.  Ini kerana lebih lama mengunyah makanan, anda akan lebih menikmati rasa makanan tersebut dan secara tidak langsung tanpa disedari anda hanya mengambil sedikit makanan.

Hasil kajian oleh para ilmuwan seperti dikutip dari web Reuters menemukan bahawa jumlah makanan yang diambil menurun apabila mengunyah lebih lama sebelum menelannya, tanpa mengira apakah orang tersebut mempunyai berat badan normal, kelebihan berat badan atau obesiti, ujar seorang pakar diet, Constance Brown-Riggs dari Academy of Nutrition and Dietetics.

Wednesday, December 4, 2013

Berapa Jumlah Diperlukan Pengambilan Daging Merah Setiap Hari


Meskipun protein daripada daging sangat penting, namun masyarakat kita masih kurang mengambil sumber protein seperti daging.

Berbeza sekali dengan penduduk di negara maju seperti Amerika Syarikat di mana menurut data National Health and Nutrition Examination Survey pada 1999 sampai 2004, pengambilan makan daging di Amerika ternyata jauh dari rata-rata yang dianjurkan, iaitu 1.7 aun setiap hari atau 18kg setahun.

Baru-baru ini Jabatan Pertanian AS mengumumkan jumlah harian protein yang disarankan bergantung kepada usia seperti disalin dari Nydailynews, berikut perrinciannya:

Tuesday, December 3, 2013

Tuah Kanak-Kanak Ni Pada Kakinya, Usia Baru 20 Bulan Ikat Kontrak Dengan Kelab Ternama


Tuah ayam pada kakinya, tuah manusia tak siapa yang tahu. Namun tuah kanak-kanak ini benar-benar pada kakinya.
Satu ikatan perjanjian bersejarah dan juga rekod dalam dunia bola sepak telah tercipta di Belgium. Ketika kelab-kelab yang lainnya berlumba-lumba mencari pemain atau calon pemain bintang, sebuah kelab di Belgium, FC Racing Boxberg, telah mengikat kontrak dengan seorang kanak-kanak yang baru berusia kurang dua tahun [20 bulan].

Bryce Brites, 20 bulan direkrut menjadi pemain profesional oleh Boxberg. Kini Bryce berstatus sebagai pemain skuad junior Boxberg di bawah lima tahun.

Kesepakatan antara Boxberg dan Bryce tercapai kerana Sekretariat Boxberg, Dany Vodnik, mengaku melihat bakat semulajadi yang dimiliki Bryce ketika mengawal bola walaupun Bryce belum boleh berlari dengan betul.