Tuesday, August 9, 2016

Enam Khasiat Unik Buah Durian

Durian, si raja buah beraroma tajam yang manis isinya. Buah tropika ini kaya dengan fitonutrien, antioksidan, protein, vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh.
Durian menawarkan sejumlah manfaat kesihatan bagi mereka yang memakannya. Berikut beberapa khasiat yang terdapat dalam durian.

1. Meningkatkan kesihatan kulit
Di sebalik rasanya yang lazat, durian kaya dengan Vitamin C. Setiap pangsa durian mengandung 80% nilai harian (DV) vitamin C yang diperlukan tubuh.
Vitamin ini penting dalam pembentukan kolagen iaitu protein dalam kulit, tulang, tendon, ligamen, dan pembuluh darah. Vitamin C juga membantu mengembangkan resistensi terhadap virus dan radikal bebas. 

2. Melancarkan sistem pencernaan
Durian kaya zat thiamin/ vitamin B (61%) yang merangsang nafsu makan, serta menghasilkan asam klorida dalam lambung sehingga menyihatkan sistem pencernaan. 


3. Mengatur kadar gula darah
Kandungan Mangan (39%) dalam durian membantu pengaturan kadar gula dalam darah dan mencegah anemia. Buah ini juga menjadi sumber folat yang baik, yang diperlukan tubuh untuk memproduksi sel-sel darah merah (RBC).

4. Membantu melawan depresi
Vitamin B6 adalah nutrisi penting dalam produksi serotonin, zat kimia neorotransmitter yang mempengaruhi keadaan hati. Kekurangan vitamin ini dalam tubuh boleh menyebabkan depresi.
Durian memiliki kandungan Vitamin B6 hingga 38%. Selain itu, tingginya kadar asam amino triptofan dalam durian juga dapat mengurangkan kecemasan dan insomnia [sukar tidur].

5. Menghindari sembelit
Durian kaya serat (37%) dan karbohidrat kompleks yang menyerap air dan mengembang dalam saluran pencernaan; menjadikannya efektif mempercepat proses sekresi [rembesan]

6. Meringankan sakit kepala
Mengunyah durian juga membantu meringankan sakit kepala. Riboflavin atau vitamin B (29%) dalam durian membantu mengobati migrain.
Selain itu durian juga memiliki sejumlah manfaat lain. Antaranya, kandungan Kaliumnya (30%) yang baik untuk tulang, Tembaga (25%) yang bermanfaat dalam penyerapan hormon, Folat (22%) yang baik dalam menjaga kehamilan dan Magnesium (18%) yang bermanfaat untuk mengendurkan saraf dan otot. 

Makan durian cenderung dikaitkan dengan rasa panas.  Ini kerana metabolisme tubuh meningkat selama proses pencernaan buah yang kaya kalori ini. Makanlah durian dalam jumlah yang tidak berlebihan. [suaramerdeka.com]

17 comments:

Cikgu Jaja™ said...

jaja dan suami mmg hantu durian! :)

omar kedah said...

berhantu durian ni... makan banyak mana pun x pernah puas saya :)

Kuman Chaos said...

pekena durian dengan pulut + santan.. pergh!!!

namialus67 said...

Teringin pulak nak makan durian muo...good article.

El Hardy said...

perrgghh..meleleh air liur..org sabah ckp bikin kobihis :)

ummu said...

siapa kata durian tiada khasiat kan?
teringat keenakan durian Muor semasa arwah atuk msh hidup

aima said...

Bagusnya duyan ni

Adam said...

Assalamulaikum Admin,

Boleh tak kita sama2 link-kan blok. Blog saya:

biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

Sekiranya sudah di-link harap maklumkan kat email saya: biarlembuyangjadilembu@gmail.com

Terima kasih

hailey said...

Hi, Great information! Would you please consider sharing my link to your readers? Please email me back at haileyxhailey gmail.com.

Thanks!
Hailey

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

admin-mitratani said...

wah selain enak ternyata banyak manfaatnya ya Cara menanam
rumpu gajah mini

almthalia said...


شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

شركة المثالية said...


شركة تنظيف منازل بالجبيل افضل شركة خدمات منزلية بالجبيل نظافة شاملة مع التعقيم والتلميع وابادة الحشرات شركة تنظيف بالجبيل شركة المثالية هي افضل شركة نظافة بالجبيل والمنطقة الشرقية تقدم لعملائها افضل جودة وارخص الاسعار بالاضافة الي تقديم الخدمات من خلال عمالة مدربة وذات خبرة كبيرة بمجالات التنظيف ومكافحة الحشرات , فلا تتردد في الاتصال بشركة تنظيف بالجبيل للحصول علي كل ما هو مميز ولضمان الحصول علي منزل امن نظيف راقي خالي من المواد الضارة والميكروبات

شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل

فاتن الصاوى said...



شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

فاتن الصاوى said...


شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء


فاتن الصاوى said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

Akmal Farabi said...

Hello Everybody

this is

nice content

please visit

my blog