Saturday, February 18, 2012

Rangsang Nafsu Makan Anak dengan Pinggan Berwarna

Kemampuan pinggan berwarna untuk meningkatkan nafsu makan anak kecil sudah dibuktikan melalui penelitian yang dimuat dalam jurnal Acta Paediatrica. Sajian makanan yang berwarna-warni memiliki daya tarikan tersendiri untuk anak-anak. Bahkan secara khusus, makan menggunakan pinggan dengan tujuh item yang berbeza dan enam makanan dengan warna yang berbeza akan meningkatkan selera makan anak-anak.

"Studi kami menunjukkan bagaimana cara untuk membuat perubahan sehingga brokoli dan ikan terlihat lebih lazat daripada biasanya," kata
profesor Brian Wansink, dari Cornell Dyson School of Applied Economic and Management.

Memperlambat Proses Penuaan

Setiap manusia memang tidak akan terlepas daripada proses penuaan. Namun penuaan boleh diperlambat [dengan izin Allah swt, kita hanya berusaha]. Salah satu cara adalah dengan menggunakan antioksidan yang mencegah radikal bebas dan kerosakan sel atau jaringan.

Pada dasarnya, setiap manusia memiliki antioksidan semulajadi yang ditemui pada setiap sel dalam jaringan tubuh seperti Super Oxide Dismutase (SOD), katalase [
Enzim yang terdapat di dalam kebanyakan sel dan memangkini penguraian hidrogen peroksida.], peroksidase gluthatione [Enzim yang mempercepat pemindahan oksigen daripada peroksida kepada tisu yang memerlukan oksigen.], dan sebagainya. Antioksidan semulajadi tersebut secara langsung akan berurusan dengan radikal bebas dan menjadi pelindung bagi tubuh anda.