Subscribe Us

Petua dapur : Menjernihkan Minyak Masak Terpakai Guna Halia


Minyak masak yang telah digunakan beberapa kali untuk menggoreng makanan akan menjadi berkeladak dan kehitaman.  


Cara untuk menjernihkan semula minyak masak terpakai, tapis dahulu minyak tersebut. Kemudian, ambil satu inci halia dan hiris nipis-nipis.  Gorengkan bersama minyak tadi. InsyaAllah minyak yang sudah hitam akan kembali jernih seperti minyak baru. [majalah anis]

Catat Ulasan

5 Ulasan

3no gr33ny berkata…
owhh cmtu ke..seblom ni xpernah pula hamba cuba cara ni
Tanpa Nama berkata…
Tp kena ingat kolesterolnya tinggi.....
Tanpa Nama berkata…
tak elok pakai minyak tapis ni. bahaya utk kesihatan.
Dkna Abza berkata…
dkna selalu guna minyak yang sama..hehee...jimat kononya.. dah hitam terus buang :P
tks 4 sharing

sellunya gn 2/3 kali pastu buang jek....