Sunday, June 17, 2012

Petua dapur : Menjernihkan Minyak Masak Terpakai

Minyak masak yang telah digunakan beberapa kali untuk menggoreng makanan akan menjadi berkeladak dan kehitaman.  Untuk menjerihkan semula minyak masak terpakai, tapis dahulu minyak tersebut. Kemudian, ambil satu inci halia dan hiris nipis-nipis.  Gorengkan bersama minyak tadi. InsyaAllah minyak yang sudah hitam akan kembali jernih seperti minyak baru. [majalah anis]

6 comments:

3no gr33ny said...

owhh cmtu ke..seblom ni xpernah pula hamba cuba cara ni

Anonymous said...

Tp kena ingat kolesterolnya tinggi.....

Anonymous said...

tak elok pakai minyak tapis ni. bahaya utk kesihatan.

Adylia Qarissa said...

dkna selalu guna minyak yang sama..hehee...jimat kononya.. dah hitam terus buang :P

Melati Qistyna's Mummy said...

tks 4 sharing

sellunya gn 2/3 kali pastu buang jek....

Anonymous said...

Kalau meniga goreng cakoi memang masalah.. modal tepung dan brg lain2 blh tahan.. tp nak goreng 4kg adunan cakoi dah cukup buat minyak yg 10kg td jd mcm kopi... tp org yg beli x faham ingat kita guna byk kali..��