Saturday, June 30, 2012

Bulan Puasa Menjelang Tiba, Jutawan Arab Berbelanja Sakan di London

Deretan kereta mewah berharga jutaan pound menghiasi jalan-jalan raya sekitar kota London dengan begitu bergaya.  Kereta-kereta mewah ini bukan kepunyaan penduduk tempatan tetapi adalah milik jutawan Arab yang berkunjung ke kota London untuk berbelanja sebelum ketibaan bulan Ramadan.
Mereka tidak kisah tentang harga barangan yang hendak dibeli tetapi mementingkan jenama, stok terbaru dan terkini, serta produk edisi terhad. 

Kebiasaannya mereka suka menghabiskan wang untuk kelengkapan dan perhiasan diri seperti barang kemas, wangian, kasut, beg, dan sebagainya dengan mementingkan jenama terkenal.

Hotel-hotel 5 bintang pula menjadi pilihan mereka untuk menginap, manakala kelab malam, restoran berkelas tinggi, dan pasar raya merupakan tempat-tempat yang sering dikunjungi.  Mereka mahu bersantai, rileks sebelum Ramadan. Itu macam ka :)

8 comments:

Adik said...

Kita pg chow kit je, busu...

anakcikbob said...

kita pulak pergi jalan TAR je..

Anonymous said...

Biar saya perbetulkan sedikit...

Orang2 arab nih memang sifat dia suka menunjuk2 akan kekayaan dia dan harta dia... jadi tak perlu kita rasa bangga dgn sifat mereka nih...

Dari bulan Jun (6) sampai ke bulan Sept. (9) adalah musim panas yang amat di keseluruhan negara2 arab jadi mereka mengambil jalan singkat iaitu keluar melancong ker negara2 yang mempunyai cuaca yg kurang panas dari negara2 mereka, sebagai contoh ke negara Malaysia, Singapore,dan belah2 Europe...

Jadi apa yg berlaku tahun ini hanyalah keadaan biasa bagi org2 Arab sebab kebetulan musim panas jatuhnya pada bulan puasa... dan sekiranya anda2 semua tak percaya lagi 4 tahun musim haji jatuh pada musim panas.... fenomena org2 arab bercuti dan bershopping di luar negara akan dan masih tetap berlaku sebab ia dah jadi adat bagi orang2 arab bila masuk musim panas.

Inilah sifat & sikap org2 arab. Jangan nak bangga dgn org arab sebab mereka jauh lagi buruk dari dari apa yg mereka gambarkan.

delarocha said...

ada duit, semua jadi

Adylia Qarissa said...

betul tu kalau ada duit semuanya jadi. tak kira musim apa.

Yana Empire said...

emm..yana shoping kat sogo je..barang branded sekarang sume less 50-70%

hahahah

fyna said...

dah namanya orang kaya kan. ^^;

noornazuha said...

emm pengalaman saya masa dlm flight dari Mesir ke London..org arab siap berjubah dlm flite, bila dh dekat dengan Heathrow London masing masing bukak jubah n purdah and terus tuka jadi seksi...hipokrit betul mereka ni....itulah hakikat merekaaa..siap cium cium pipi..x tau la kalau dh kawin kan..Wallahu alam