Sunday, March 11, 2012

Khasiat Disebalik Warna Buah dan Sayur [ Bahagian 2 ]

Warna Kuning dan Oranye
Warna kuning dan oranye pada sayuran dan buah-buahan menandakan kandungan beta-karoten, zeaxanthin, flavonoid, lycopene, kalium, dan banyak vitamin C. Seluruh kandungan tersebut berfungsi melindungi sel tubuh. Selain itu, kandungan potassium pada buah dan sayur berwarna kuning juga baik untuk menurunkan tekanan darah tinggi, mengurangi pembentukan plak di arteri serta berfungsi sebagai pencuci perut.

Warna Putih
Makanan berwarna putih sangat bagus untuk tubuh kerana mengandungi banyak flavonoid yang dapat membantu kesihatan membran sel. Nutrisi seperti beta-glukan, EGCG, SDG, dan lignan juga meningkatkan kekebalan tubuh, menurunkan risiko usus besar, payudara, dan kanser prostat, menjaga tingkat keseimbangan hormon dan mengurankan risiko kanser. [suaramerdeka.com]

10 comments:

Rina Supian said...

Ni yg buat nk mkn buah byk2 ni. Ngeee...jemput dtg blog sy lak :)

bazokawap said...

oh.. berarti saya harus sering2 mengkonsumsi buah yang berwarna kuning ya sob.. agar tensi darah menurun. hehe

bazokawap said...
This comment has been removed by the author.
azznie said...

suka makan epal madu

anie said...

suka makan tembikai yang isinya kuning

Cheqna said...

Suka sayur2an hijau.. :-)

OdahOne OdahOneBizz said...

kalo mknn kaler putih nmpk dull tak selera pulak nak mkn...best mkn benda yg colourful

Cikgu Mas said...

Saya suka buah-buahan yang berwarna hijau. Selagi kulitnya berwarna hijau, saya suka :)

http://monologdiricikgumas.blogspot.com/

Coretan Pemula said...

Sayuran berwarna apapun saya suka, asalkan alami ;)

Koding said...

Sayur dan buah penting untuk mengekalkan kesihatan badan..

Jemput singgah ke blog Koding...