Monday, February 13, 2012

Pemenang World Press Photo 2012

World Press Photo of the year 2012 karya fotografer Samuel Aranda, dari Spanyol untuk New York Times, memperlihatkan seorang perempuan memeluk saudaranya yang tercedera dalam aksi protes melawan Presiden Saleh di Sanaa, Yaman. 
Gambar ini diambil pada 15 Oktober, 2011, di dalam masjid yang digunakan sebagai hospital sementara semasa pertempuran di bandar Sanaa, ibu kota Yaman.

Berdasarkan komen para juri, foto ini menggambarkan tentang situasi yang sedang berlaku di seluruh rantau ini. Ia juga menunjukkan secara peribadi hubungan persaudaraan yang mendalam disebalik hal yang berlaku.

Dalam Pertandingan Foto Akhbar Sedunia ke-55, juri menganugerahkan hadiah untuk sembilan kategori bertema dengan penyertaan oleh 5247 jurugambar daripada 124 negara yang mengambil bahagian dan sebanyak 101254 keping gambar diterima.
[Worldpressphoto.org]

7 comments:

Seri Bahasa said...

tengok gambar pun dah tau akan penderitaan yang mereka alamai...

Cik tikah said...

insaf tgok gmbr tuh :(

khairul said...

sedih tgk pic tu

zati embong said...

even tgk gmbr,tp rasany x mampu nk imagine kalau betul2 ada kat tempat diorg.

cthest said...

aku rasa gambar ni menang sebab zionist happy tengok org islam menderita dan mahu image ni disebar dan dipopularkan

cthest.blogspot.com

OdahOne OdahOneBizz said...

picture with thousand words...sian

Nyue said...

gambar bisu namun ad cerita