Friday, January 6, 2012

Minuman Untuk Kesihatan Jantung-Bahagian 3

Jus delima
Reputasi jus buah delima akhir-akhir ini semakin melonjak dan memikat para peneliti zat makanan. Betapa tidak, para pakar dari University of California menemukan bahawa, kapasiti antioksidan jus delima tiga kali ganda lebih tinggi daripada anggur merah dan teh hijau. Bahkan penelitian awal menunjukkan, meminum rutin jus buah delima dapat menurunkan kolesterol, mengurangkan plak arteri (faktor risiko untuk penyakit jantung), dan meningkatkan aliran darah ke jantung.

Jus anggur merah
Anggur merah mengandungi banyak zat yang dapat melindungi kesihatan jantung, termasuk antaranya resveratrol. Resveratrol memiliki sifat antioksidan yang dapat melindungi pembuluh darah di jantung serta membantu mencegah pembentukan penggumpalan darah. Beberapa bukti juga menunjukkan memakan anggur merah dalam jumlah yang sederhana dapat meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Saranan: Untuk perempuan, dianjurkan tidak lebih dari 1.5 gelas sehari. Sedangkan untuk lelaki, tidak lebih dari 2 gelas.[Kompas.com]

8 comments:

Seri Bahasa said...

nak cari pokoknya pun susah sekarang...tak berapa orang nak tanam berbanding buah-buahan lain...

khairul said...

aku blom try jus delima tu bro

hj karim said...

kapada Sri Bahasa n Khairul....memang jus delima baik untok kesihatan jantung.sekira nya berhajat sila hubongi 0199173412 (hj karim)untok mendapat kidmat nasihat

OdahOne OdahOneBizz said...

dulu kt blkg umh mmg ada pokok ni tapi skrg dah kena tebang sebab pokok xpernah berbuah...bagus khasiatnya ek kena tanam semula ni

Kamsiah said...

haha...buah yg takkan kenyang kalau dimakan...walau habis 4,5 biji...

shark said...

delima..
mmg susah nk dpt skang..
kalu dpt tau ler borong nnti.

Izz Diyanah said...

nak dapatkan biasa kene g pasar kat pekan...tapii mahal tak yah cakap

Norlida Ramli said...

sedapnyaaaa...
tp mahal la..huhuhu