Saturday, December 29, 2012

Hanya di Ukraine, Wanita Cantik Memilih Kerjaya Menjadi Tentera

Ukraine merupakan sebuah negara yang dikenali kerana memiliki wanita- wanita tercantik di dunia.

Angkatan bersenjata Ukraine mempunyai senjata rahsia yang mampu melucutkan senjata musuh tanpa mematahkan kuku sekalipun... hanya dengan menggunakan rupa paras yang cantik menawan.. askar-askara wanita ini dapat mematahkan serangan musuh dengan mudah.  

Askar-askar wanita Ukraine bukan saja cantik, malah mereka dibenarkan memakai alat solek agar sentiasa kelihatan cantik walaupun ketika berada dalam latihan perang mahupun di medan perang.

Thursday, December 20, 2012

Ramalan Nostradamus: Gangnam Style Picu Kiamat?

NEW YORK: Apakah hubungan antara ramalan kiamat akan berlaku esok dengan fenomena Gangnam Style milik penyanyi Korea Selatan, Psy?

Menurut ramalan kontroversi Nostradamus, jika angka klip video Gangnam Style mencecah satu bilion penonton, maka kiamat akan berlaku.

Beberapa ramalan  Nostradamus yang terkenal dan terbukti tepat ialah Revoulsi Perancis, Kebakaran di London, kematian Puteri Diana, kematian John F Kennedy dan tragedi pengeboman di Nagasaki, malah tragedi serangan 11 September di New York.

Berdasarkan turutan rekod itulah, dunia mulai cemas dengan ramalan dunia akan berakhir atau kiamat yang dijangka berlaku ketika penonton Gangnam Style di YouTube mencecah angka satu bilion.

“From the calm morning, the end will come when of the dancing horse the number of circles will be nine,” Nostradamus, 1503.

Mengapa Gangnam Style dan mengapa angka satu bilion? Berikut ialah ramalan Nostradamus mengenai akhir zaman.

Tuesday, December 18, 2012

Atasi Kuku Rapuh Dengan Bawang Putih

Dalam dunia kesihatan, bawang putih dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan penyakit-penyakit degenerative yan lain. Dalam dunia kecantikan juga bawang putih membantu antaranya untuk merawat kuku agar tetap kuat dan lentik.

Bawang putih mengandungi anti oksidan dalam jumlah yang cukup banyak. Kandungan ini sangat berguna untuk kekuatan kuku rapuh yang mudah sekali patah. Selain menguatkan, bawang putih juga mempercepat pertumbuhan kuku secara normal, memperbaiki kutikula, dan kulit kuku yang mati di sekitar kuku.

Setiap hari, cuba sapukan atau gosokkan potong bawang putih pada kuku anda. Diamkan sejenak, lalu cuci dengan sabun agar baunya hilang. Anda boleh memarutnya lalu ditempelkan pada kuku anda seperti masker selama 5 minit atau lebih adalah lebih baik, kemudian cuci bersih. [suaramerdeka]

Saturday, December 15, 2012

Kesan Jenis Penyakit Melalui Ciri Khas Bau Kentut?

Beijing - Pernah terbayang di benak anda untuk bekerja sebagai pencium bau kentut? Beberapa orang Cina yang berlatih pengubatan alternatif rupa-rupanyanya percaya bahawa setiap orang yang sedang bermasalah dengan perut, memiliki bau kentut tertentu seperti pahit, enak, manis, dan hamis.

Ciri khas bau ini dapat digunakan untuk mengesan penyakit oleh ahli yang terlatih dengan deria baunya yang tajam. Bau seperti daging busuk, misalnya, boleh ditafsirkan sebagai indikasi pendarahan usus atau tumor.

Friday, December 14, 2012

Betulke Ni... Malaysia Is World Champion In Corruption

Hmmm... sukar untuk menerima kenyataan akhbar ni... Malaysia tercatat dalam senarai negara mengamalkan rasuah teratas di dunia, 50%, dalam urusan perniagaan bagi tahun 2012, diikuti Mexico 48% oleh Pemantau Rasuah Global.  

Jepun pula merupakan negara  paling sedikit dalam mengamalkan rasuah iaitu 2% diikuti negara Singapura sekitar 9%.  Kalau betul fakta ni... kita sebagai rakyat Malaysia sesungguhnya rasa malu teramat.

Maklumat lanjut anda bacalah di sini..hindustantimes.com

Tuesday, December 11, 2012

Mahatma Ghandi Hidup Kembali

Seorang lelaki India, Mahesh Chaturvedi, telah mengubah dirinya menjadi Gandhi moden. 

Mahesh Chaturvedi, 63, berkata jiwa Mahatma Gandhi (dikenali sebagai Gandhi) telah meresap ke dalam tubuhnya dan mendakwa bahawa dia telah dipertanggunjawabkan untuk meneruskan kerja-kerja pemimpin terkenal yang meninggal dunia pada tahun 1948.
Mahesh Chaturvedi, 63, preparing a meal at his residence in the outskirts of New Delhi.

Friday, December 7, 2012

Gelaran "Harimau Malaya" Asalnya Diberikan Oleh Mantan Presiden Indonesia, Bung Karno?

Tahukah anda bahawa nama julukan Timnas Malaysia yaitu Harimau Malaya telah diberikan oleh Presiden Soekarno sendiri?

Jolokan Harimau Malaya awalnya adalah gelaran seorang pemain Timnas Malaya sekitar tahun 1940an bernama Dollah Don. Dollah Don bermain di posisi penyerang (striker). Nama sebenar beliau ialah Abdullah bin Mohd Don, dilahirkan pada 23 Mac 1923 di Stulang Laut, Johor. Dollah Don mendapat pendidikan awal di SD Ngee Heeng dan berikutnya di SD Bukit Zaharah dari darjah 2 sampai 4, kemudian melanjutkan pelajarannya di English College. Semenjak dari zaman sekolah, Dollah Don sudah dikenali sebagai atlet yang aktif.

Tuesday, December 4, 2012

Bener Pak ... Ini Rimau Peliharaan Saya

Keakraban serta kasih sayang antara manusia dan haiwan liar ini terjalin erat.  Harimau   bengal betina berusia 4 tahun dengan berat 172 kg menjadi haiwan kesayangan Nor Mohammad Sholeh,31, yang tinggal di Malang Indonesia.

Encik Mohammad telah memelihara harimau ini sejak berusia  3 bulan lagi. Hampir seharian dua pasangan berlainan spesies ini sering menghabiskan masa bersama walaupun risiko kecederaan kemungkinan ada.

Saturday, December 1, 2012

Ayuh, Sebat Sampai Ribut...Ritual Mohon Hujan Turun

Upacara kuno oleh penduduk kampung yang begitu terdesak pada musim kemarau  terpaksa mereka lakukan di mana mereka menyerang antara satu sama lain dengan cambuk daripada rusuk gula daun kelapa sawit  dipercayai dapat mempengaruhi cuaca agar hujan turun. Upacara ini dilakukan dengan hati terbuka, tidak meyimpan dendam antara satu sama lain, malah mereka melakukannya dengan tarian dan ketawa riang.

Upacara dikenali sebagaiujungan’ telah diguna pakai oleh banyak kawasan di Indonesia, termasuk bandar Kediri, di mana gambar-gambar ini telah diambil.
Orang ramai begitu teruja menyaksikan para peserta masing-masing melepaskan lima sebatan menyengat tetapi harus mematuhi peraturan mengelakkan bahagian bawah perut dan kawasan leher. Setiap pertarungan hanya dalam tempoh 30 saat saja.

Tuesday, November 27, 2012

Syiah Oh Syiah... Upacara Berdarah & Menyeksa Diri Sambut Hari Asyura

Upacara mengerikan, menyeksa diri dengan memukul atau mencederakan diri dengan senjata tajam sehingga darah  mengalir membasahi tubuh.  Begitulah upacara yang sering dilakukan oleh umat Islam berfahaman Syiah di beberapa buah negara dunia sempena menyambut Hari Asura, mengingati peristiwa pembunuhan Saidina Hussein, cucu nabi Muhammad saw.  [Paparan imej yang tertera ini adalah rakaman di beberapa buah masjid di India dan beberapa buah negara lain.]
 The bloody floor of a mosque in New Delhi, India, as Shiite Muslims flagellate themselves today during a Muharram procession marking Ashura which mourns the killing of the prophet Mohammad's grandson

Sunday, November 25, 2012

Hanya di India: Ahli Perniagaan Memuja Gadget Pintar Percaya Membawa Tuah

Amalan pemujaan yang dilakukan oleh ahli perniagaan di India memang aneh dan pelik.  Baru-baru ini semasa perayaan diwali atau pesta cahaya, mereka melakukan upacara penyembahan atau pemujaan ke atas alat elektronik pintar seperti laptop, telefon pintar dan ipad dengan harapan ia akan membawa tuah atau nasib baik dalam urusan perniagaan mereka.  

Pemujaan ini menandakan era pemodenan ahli perniagaan India yang lebih mempercayai bahawa tuah berada pada peralatan canggih dan pintar.

Yang anehnya lagi, Pemujaan tersebut mendapat restu daripada sami Hindu dengan menandakan dahi para ahli perniagaan yang melakukan penyembahan peralatan elektronik canggih itu.

Saturday, November 24, 2012

Bina Bangunan Tertinggi di Dunia Hanya Dalam Tempoh 3 Bulan?

Sebuah syarikat perusahaan pembinaan Cina, berencana untuk membangun gedung pencakar langit tertinggi di dunia hanya dalam waktu tiga bulan. Gedung itu, Sky City, akan dibangunkan di Changsha, Tenggara Cina. Bangunan dengan 220 lantai itu akan memiliki ketinggian 2749 kaki (838 meter).

Yang paling menarik tentang Sky City adalah bahawa perekanya, Broad Group yang berpusat di Cina, merancang untuk menyiapkan bangunan itu hanya dalam tempoh 90 hari sahaja. Ini bermakna mereka harus menyiapkan sekurang-kurangnya lima tingkat berdiri setiap hari. Ia menggunakan metode revolusioner di mana blok dibangun di luar lokasi dan dipasang bersamaan untuk menjimatkan waktu.
 

Thursday, November 22, 2012

Inilah Presiden Termiskin di Dunia

Sebahagian besar pemimpin negara di seluruh dunia, memiliki gaya hidup yang berbeza dengan rakyatnya. Namun, semua hal itu tidak berlaku bagi Presiden Uruguay, Jose Mujica. Sejak dilantik menjadi presiden pada 2010 lalu, presiden yang berusia 77 tahun ini layak mendapat gelaran presiden termiskin di dunia.

Lelaki bernama José Alberto Mujica Cordano ini mendermakan 90 persen gajinya setiap bulan, iaitu 12 000 dollar AS untuk berbagai kegiatan amal. Bukan itu saja, beliau yang  dipanggil 'Pepe' oleh kawan-kawannya ini juga menolak tinggal di kediaman rasmi presiden di ibu kota, Montevideo. Mujica lebih suka memilih untuk tinggal di tanah pertanian di luar ibu kota. Bahkan, jalan menuju kediaman Mujica belum dilapisi tar.

Wednesday, November 21, 2012

Kebetulan Atau Terancang? Setiap Kali Obama Menang Pilihanraya Presiden, Israel Serang Gaza

Kali pertama Barack Obama terpilih menjadi Presiden Amerika ialah pada Disember 2008 lalu. Bersamaan dengan persiapan pelantikan itu, tentera Israel sibuk dengan pencerobohannya ke atas Palestin. Mereka menyerbu Gaza dari wilayah darat.

"Akibatnya, tidak kurang dari 14 ribu warga Palestina tewas," laporan berita The National, Selasa, 20 November 2012.

Kini empat tahun telah berlalu sejak serangan berdarah itu. Sekali lagi, Obama memenangi pemilihan umum.  Di Timur Tengah, tiba-tiba Israel kembali berseteru dengan Palestin. Sehingga kini, lebih dari 100 orang tewas dalam serangan itu. "Semua ini seperti de javu, sesuatu yang pernah terjadi dan berulang lagi," tulis The National. 

Monday, November 19, 2012

Samsung Galaxy 4 Lebih Besar & Full HD Super Amoled

Rumor spesifikasi smartphone Samsung Galaxy S4 mula diperbincangkan. Samsung Galaxy S4 diberitakan akan memiliki layar yang lebih tajam dan lebih besar.

Beberapa sumber menyebutkan Galaxy S4 akan dilengkapi teknologi layar HD Super AMOLED beresolusi 1920 x 1080 pixel, dengan ukuran layar lebih besar iaitu 5 inci. Resolusi layar 1920 x 1080 pixel tersebut disebut-sebut akan memiliki kehalusan 441 pixel per inci (ppi), gambar yang dihasilkan akan lebih tajam.

Display yang ditawarkan Samsung Galaxy S4 akan lebih baik daripada display Retina Display yang ditawarkan iPhone 5. Sebagai perbandingan, iPhone 5 sendiri mempunyai resolusi layar 1136 x 640 pixel dengan kehalusan pixel 326 pixel per inci (ppi).

Friday, November 16, 2012

Gadis 14 Tahun Tampar & Tendang Bapanya Sendiri

Hmmm... lagi kisah yang menyedihkan.  Sebuah video yang dimuat naik menunjukkan seorang gadis, Xiaojin, berusia 14 tahun melepaskan perasaan marah dan geramnya  bertindak melampaui batas... dengan menampar beberapa kali sebelum menumbuk dan menendang bapa kandungnya sendiri berulang-kali.

Peristiwa ini berlaku di Nanjing dan menjadi topik hangat dan kemarahan warga Cina.  Apa yang menjadi persoalan dan mengejutkan ialah mengapa bapanya membiarkan saja anaknya bertindak demikian, malah menerima pukulan dalam keadaan yang tenang dan tidak menunjukkan sebarang kemarahan terhadapap perbuatan anaknya yang melampau serta kata-kata kesat yang dilemparkan kepadanya.  Pada satu ketika bapanya berkata meminta anaknya terus memukulnya...[Lihat video]

Thursday, November 15, 2012

Jutawan John McAfee, Pencipta Perisian Anti Virus Internet Security Disyaki Melakukan Pembunuhan

Inilah wajah sebenar jutawan John McAfee, 66 tahun, [gambar atas] pereka atau pencipta software antivirus McAfee yang hebat.  Umum mengetahui,  McAfee  Internet Security adalah antara software anti virus terkemuka dunia dan jutaan pengguna komputer seluruh dunia menggunakan antivirus ini kerana keberkesanannya melindungi komputer mereka daripada serangan virus internet.

Namun tragedi malang menimpanya apabila disyaki sebagai suspek utama dalam kes pembunuhan seorang jurubina tempatan yang telah ditembak mati pada hari Sabtu di rumahnya di Bandar San Pedro di pulau Ambergris Caye.

Wednesday, November 14, 2012

Nampak Macam 'Real'... Sebenarnya Lukisan!

Nampak macam gambar yang dirakam menggunakan kamera canggih... tetapi sebenarnya ia adalah hasil seni lukisan catan minyak oleh artis Belanda, Tjalf Spaarnay, 58 tahun.  Beliau suka melukis objek-objek makanan yang nampak lazat dan menyelerakan.

Apa yang anehnya, bagaimana beliau mendapat ilham atau inspirasi melukis karya catan makanan lazat yang hebat ini adalah ketika beliau berada di dalam bilik mandi dalam keadaan berbogel sambil mandi dengan pancuran air untuk beberapa jam lamanya. 

Untuk mendapatkan lukisan yang benar-benar nampak 'real' dan menakjubkan itu,  beliau menghabiskan masa selama 25 tahun melukis, barulah lukisannya kini nampak sempurna.  Harganya? Setiap satu bernilai £36,000 [45000 Euro]..  Hmm... hasilnya memang menakjubkan. Lihat lukisan seterusnya...

Monday, November 12, 2012

Persembahan Bunga Api Bernilai RM55 Juta... Celah Kuku Saja

Umpama kat celah kuku je...begitulah nilai UK£10 juta atau bersamaan dengan RM55 juta bagi sebuah negara kaya seperti Kuwait.

Semalam, 11 Nov 2012, Negara kaya Teluk, Kuwait menyambut perayaan ulang tahun jubli emas  ke-50 sebagai negara demokrasi berpelembagaan dengan persembahan bunga api paling besar dalam sejarah dunia selama 1 jam dan telah tercatat dalam Guinness Book of Record. Letusan bunga api yang berjumlah 77 282 unit selama 1 jam menerangi bandar Kuwait disaksikan oleh puluhan ribu rakyatnya serta tetamu.
Bagi negara miskin seperti di benua Afrika, RM55 juta boleh digunakan untuk mengatasi masalah kebuluran rakyatnya daripada mati kelaparan. Lihat foto dan video menarik...

Saturday, November 10, 2012

Berani Mati, Penyelam Rakam Gambar Giant Anakonda Dari Jarak Amat Dekat

Penyelam berani mati dari Swiss, Franco Banfi, 53, hanya dengan berbekalkan kamera menunggu selama 10 hari di sungai Mato Grosso, Brazil untuk merakam secara lebih dekat dalam misi mengenali habitat kehidupan semula jadi spesies ular terbesar di dunia, anakonda yang mendiami dasar sungai yang sebagai tempat tinggalnya .  Anakonda sepanjang 8 meter [26 kaki] adalah antara yang berjaya dirakam sedang berehat kekenyangan di tebing sungai dalam jarak yang sangat hampir dan boleh menyentuhnya jika mahu. 

"Pada peringkat awal misi, ia adalah amat menakutkan kerana umum mengetahui ia haiwan yang berbahaya,  Namun jika anda tahu menghormati privasi ular ini maka ia tidak akan membahayakan," kata Franco.

Thursday, November 8, 2012

Kanak-Kanak Sekolah Bersabung Nyawa Merentas Kabel Jambatan Gantung Yang Roboh

Kasihan... Sekumpulan kanak-kanak sekolah yang kuat semangat saja sanggup mengharungi kesukaran yang teramat untuk ke sekolah menimba ilmu. Kira-kira 20 orang pelajar sekolah yang tinggal di Kampung Busuk Batu, Pulau Sumatera terpaksa bersabung nyawa  meniti dan bergayut pada kabel jambatan gantung yang telah roboh akibat banjir besar dua tahun yang lalu.  Kabel setinggi 30 kaki di atas sungai yang airnya mengalir deras menjadi laluan kanak-kanak ini kerana tiada jalan alternatif ke sekolah.  Kemudian mereka meneruskan perjalanan sejauh 7 kilometer menuju ke sekolah yang terletak di Bandar Padang.

Jika hujan lebat, paras air sungai meningkat ke paras bahaya, mereka hanya menghabiskan masa persekolahan di rumah. 

Lihat foto-foto di bawah, semoga ia dapat memberikan kita satu keinsafan betapa bersyukurnya kita dengan nikmat kemudahan dan kemewahan yang dikecapi...

Tuesday, November 6, 2012

Berusia Tetapi Masih Kelihatan Muda, Sudah Punya anak Dara & Teruna

Sukar untuk mempercayai sesetengah wanita yang masih kelihatan muda dan seksi seperti remaja berusia 20an,  tetapi mereka sebenarnya sudah berusia 40-an atau 50-an dan mempunyai anak dara atau teruna berumur 20 tahun.
Petua yang mereka amalkan ialah mejaga diet dan menjalankan senaman yang betul untuk melambatkan proses penuaan. Berikut beberapa orang wanita berumur tetapi masih cantik dan seksi;

Sunday, November 4, 2012

Kuala Lumpur Kedua Terbaik Pusat Membeli-Belah Bandar Raya Rantau Asia Pasifik

Hebat juga Kuala Lumpur.  Laporan kaji selidik yang dilakukan oleh 'The Globe Shopper Index, compiled by the London-based Economist Intelligence Unit' Kuala Lumpur berada di tempat kedua di bawah Hong Kong, mengatasi Shanghai, Bejing dan singapura dalam kedudukan keseluruhan sebagai bandar membeli-belah berdasarkan beberapa kriteria dari harga barangan yang rendah, produk yang baik, jumlah pusat membeli-belah yang besar termasuk 3 dari 10 buah pasar-raya terbesar Asia Pasifik terletak di Kuala Lumpur.

Kajian adalah berdasarkan kemudahan hotel dan pengangkutan, kebudayaan dan iklim, pusat beli-belah dan keupayaan. 

Berikut data kedudukan banda-bandar di Asia Pasifik sebagai pusat membeli-belah utama mengikut kriteria:

Saturday, November 3, 2012

Info Ladies: Perkhidmatan Internet Penduduk Kampung

Pelbagai cara atau kaedah dilakukan untuk memberikan perkhidmatan dan pendedahan terbaik kepada penduduk-penduduk luar bandar terutamanya yang tidak berpeluang langsung menikmati kemudahan teknologi IT.  Info Ladies atau wanita bermaklumat telah diwujudkan di negara Bangladesh bergerak ke ceruk kampung dengan berbasikal.  Mereka merupakan pelajar lepasan IPT dari kelas pertengahan dilatih oleh sebuah syarikat yang dilantik oleh kerajaan khusus untuk memberikan perkhidmatan kemudahan internet, dan kelengkapan komputer.

Friday, November 2, 2012

Serangan Stroke Masih Boleh Diselamatkan Dalam 3 Jam

Gejala stroke biasanya meninggalkan kecacatan kekal dan meninggal dunia. Namun dengan bertindak cepat dalam waktu tiga jam setelah terkena gejalanya, anda masih dapat menyelamatkan nyawa mangsa termasuk mencegah kerosakan otak.

Efek stroke boleh menyebabkan kerosakan otak yang bermanifestasi kepada kelemahan dan kelumpuhan, gangguan sensorik, sakit bisa-bisa seperti ditusuk-tusuk jarum, masalah pertuturan dan memori serta gangguan emosional.

"Banyak orang yang percaya, stroke hanya menyerang orang yang sudah berumur, namun faktanya ia juga dialami orang yang masih muda, termasuk kanak-kanak," kata CEO Yayasan Jantung dan Stroke Afrika Selatan, Vas Mungal-Sigh seperti dikutip laman Health24.

Anda dan orang yang anda cintai tidak perlu menderita cacat kekal jika anda bertindak cepat dengan memerhati dan mengenal pasti keadaan-keadaan seperti berikut:

Thursday, November 1, 2012

Manohara Suka Dugem dan Minum Alkohol?

Ternyata bagi Manohara Pinot, dunia gemerlap alias dugem adalah hal yang dia pilih saat kepenatan sudah menghampirinya. Bahkan Mano, begitu dia disapa, tak menutup mata jika ditawari alkohol di tempat tersebut.
Meski suka minum alkohol, namun dia mengaku tak sampai mabuk. "Kalau ke sana paling minum. Alkohol iya, keluargaku juga biasa seperti itu," ungkap Manohara saat ditemui di Jakarta.

"Karena papa aku kan kerja di pabrik wine. Tapi nggak sampai mabuk kok," imbuhnya.
Menurut model yang pernah menikah dengan pangeran Malaysia itu, dugem di klub tidak selalu berkaitan dengan hal negatif. Baginya pergaulan itu penting, dan pandai memilih teman yang tepat jadi resepnya dalam bergaul saat ini. 
"Aku rasa ke klub malam enggak negatif juga ya. Kadang ada yang cuma have fun, datang ketawa-tawa bersama teman. Apalagi aku masih muda, aku rasa itu hal yang normallah," ujarnya.

Meski suka dengan alkohol, tapi dia menegaskan tidak pernah menyentuh narkoba. "Aku tidak munafik kalau aku suka having fun. Tapi kalau narkoba nggak. Karena aku juga sempat jadi Duta Anti Narkoba." [suaramerdeka.com]

Tuesday, October 30, 2012

Windows 8 Yang Sedang Meletup : Kelebihan Dan Kekurangannya

Windows 8 secara rasmi telah dilancarkan pada 26 Oktober 2012. Sistem operasi milik Microsoft ini hadir dalam tiga versi, iaitu Windows 8, Windows 8 Pro, dan Windows 8 RT.

Microsoft menjamin para pengguna Windows 8 akan merasakan pengalaman yang sama bagi pengguna desktop, tablet, maupun smartphone. Dengan kata lain, walaupun menggunakan komputer meja atau riba, anda akan merasakan seolah-olah sedang menggunakan sebuah tablet ataupun telefon pintar. 

Dengan sistem operasi ini, konsumer boleh berinteraksi sama ada menggunakan jarinya sendiri, mouse (tetikus) ataupun pen yang memudahkan mereka untuk bekerja dan bermain.

Namun seperti yang disalin dari
Times of India, ada beberapa kelebihan dan kekurangan Windows 8. Berikut penjelasannya;

Sunday, October 28, 2012

Permainan Dulu-Dulu Yang Amat Menyeronokkan...Harus Anda Lihat

Guli, Batu Seremban, Ketingting, Gasing, Congkak, Bola Tin, Osom, Main Sorok-Sorok dan banyak lagi jenis permainan kanak-kanak zaman dulu yang sebenarnya bukan saja begitu menyeronokan, malah ia dapat merangsang minda dan kecergasan berbanding parmainan era IT sekarang yang sesetengahnya boleh memudaratkan malah menyebabkan kematian.

Mungkin ramai generasi masa kini yang tidak mengenali permainan zaman kanak-kanak ayah dan ibu atau tok nenek mereka. Berikut foto-foto yang rasanya dapat membantu kita untuk mengenang kembali permainan tradisional warisan yang bukan saja dimainkan oleh sesuatu kaum saja, malah ia dimainkan oleh semua kaum di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei. Lihat foto-foto menarik...

Friday, October 26, 2012

Kejamnya Cikgu Ni!!!

Tindakan kejam seorang guru sekolah rendah, Cik Yanhong, 20, mengenakan hukuman keterlaluan terhadap murid-muridnya dengan pelbagai bentuk hukuman yang menakutkan dan menyakitkan telah mencetuskan kemarahan orang ramai di Zhejiang, negara Cina.  Sebanyak 702 keping gambar penderaan itu adalah yang dirakam oleh guru itu sendiri yang kemudiannya  menghantarnya kepada rakan-rakan dengan tujuan untuk seronok-seronok saja.

Guru muda itu mendakwa dia melakukan deraan terhadap murid-muridnya hanya untuk mengambil gambar-gambar tersebut sebagai sesuatu yang lucu dan suka-suka saja.  Alasan guru tersebut dinafikan oleh ibu bapa murid yang terlibat memandangkan imej yang tertera membuktikan ia suatu bentuk hukuman yang tidak berperikemanusiaan  terhadap kanak-kanak. Lihat foto-foto menyedihkan ini...

Pelajar Brazil Jual Dara $780 Ribu Dollar

Apa nak jadi... Pelajar Brazil, 20, berjaya menjual daranya bernilai $780,000 selepas menyiarkan untuk lelongan dalam talian online.  Lelaki Jepun, Natsu yang berjaya dalam bidaan itu terpaksa menghadapai persaingan sengit mengetepikan dua lelaki dari Amerika dan seorang dari India. 


Catarina Migliorini seorang pelajar dalam bidang Pendidikan Fizikal mendakwa masih dara dan dia bukan pelacur kerana dia hanya menjual tubuhnya sekali  saja. Dia akan menggunakan wang tunai  itu untuk membina rumah keluarga yang dilanda kemiskinan di negaranya.

Dia akan diikuti oleh krew filem dokumentari yang dipanggil ‘Virgins Wanted’. Langkah Catarina mencetuskan kemarahan di seluruh dunia dengan banyak mendakwa tindakannya itu seperti lebih sedikit daripada pelacur.

Thursday, October 25, 2012

Wanita Muda Terakam Dalam Kamera CCTV: Kencing Dalam Lif

Macam-macam hal... ni kisah seorang wanita muda berbangsa cina dalam lingkungan usia 20-an dipercayai warganegara Cina telah dikesan melalui rakaman CCTV melakukan perbuatan tidak bermoral di dalam sebuah lif Taman Perumahan Flet Sri Saujana, George Town. 

Rakaman selama 20 saat menunjukkan wanita itu memandang ke arah kamera, kemudian menanggalkan seluar denim pendek untuk membuang air kecil di dalam lif tersebut.  Menurut penduduk perumahan flat tersebut,  wanita ini berkemungkinan bekerja pada waktu malam sebagai 'China Doll' dan pulang awal pagi berdasarkan masa yang tercatat pada jam 6.00 pagi. 

Wednesday, October 24, 2012

SubhanaAllah : Pemandangan Menakjubkan Tanah Suci Mekah Dari Jabal Nur

Gunung yang dikenali dalam bahasa Arab sebagai Jabal al-Noor atau Gunung Cahaya, di situlah letaknya Gua Hira' di mana Nabi Muhammad saw menerima wahyu pertama daripada Allah Swt melalui Malaikat Jibrail.

Berikut paparan gambar-gambar menakjubkan yang amat menarik dirakam dari puncak Jabbal Nur.
A stunning view of the Grand Mosque captured from the top of Noor Mountain.

Tuesday, October 23, 2012

Pisang Penyelesai Masalah DVD Rosak Kesan Calar

Sukar untuk percaya, tetapi ia ternyata memang berkesan. Terdapat bahan-bahan isi rumah yang dapat membantu menyelesaikan masalah cakera padat seperti DVD dan CD rosak, tersangku-sangkut semasa dimainkan kerana kesan calar pada permukaan cakera.

Sekiranya cakera anda tidak dapat dimainkan, cuba beberapa penyelesaian yang mudah dan murah, antaranya dengan buah pisang.

Sapukan isi pisang pada cakera, kemudian gosokkan pula  bahagian dalam kulit pisang pada permukaan cakera tadi.  Bilas dengan air, kemudian gilap dengan kain lembut dan biarkan cakera kering.  Cakera anda sudah boleh dimainkan semula.

Monday, October 22, 2012

Lihat Kesihatan Diri Anda Melalui Tapak Tangan Bah. 2

5. Kuku melengkung
Bentuk kuku normal biasanya memang agak melengkung dengan posisi hujungnya mengarah ke bawah. Jika kuku anda tampak tumbuhnya berlawanan atau berbentuk cekung seperti sudu, ada kemungkinan anda berkemungkinan terkena gejala kurang zat besi atau anemia.

Kuku yang rapuh dan berbentuk tidak normal juga menjadi tanda adanya gangguan kesihatan yang lebih serius, seperti kanser paru-paru dan penyakit jantung.

6. Ada benjolan di bahgian jari jemari
Jika ada benjolan pada bahagian dekat dengan kuku di jari, itu menjadi tanda awal osteoarthritis. Benjolan tersebut mungkin muncul akibat hilangnya ruang sendi hingga mengakibatkan sendi membengkak seolah-olah seperti membentuk tulang baru. Biasanya, wanita lebih mudah  mengalami gangguan geseran sendi ini.

7. Kulit tangan kering
Keadaan kulit tangan yang kering acapkali memberikan petunjuk awal adanya gangguan tiroid yang menyebabkan hilangnya kelembaban kulit. Kulit kering menjadikan sebagai penanda adanya alergi atau gangguan sensitiviti kulit akibat pemakaian produk kosmetik yang tidak sesuai. [times of india]

Saturday, October 20, 2012

Lihat Kesihatan Diri Anda Melalui Tapak Tangan Bah. 1

Tahukah anda, bahawa tubuh kita seringkali memberi amaran tentang keadaan kesihatan badan kita. Ada beberapa anggota tubuh yang biasa memberikan tanda tentang kesihatan kita. Antaranya, mata, lidah, urin, dan juga kulit. Itu yang biasa kita tahu. Sebenarnya selain anggota tubuh di atas, laman Times of India menyatakan bahagian telapak tangan juga memberi petunjuk dengan tanda- tanda yang tertentu berhubung masalah kesihatan diri kita.

Berikut ada beberapa petunjuk untuk mengenali tahap kesihatan diri melalui telapak tangan:

1. Tapak tangan berpeluh
Telapak tangan basah berpeluh biasanya terjadi apabila anda merasa gugup atau cemas. Awas, jika keadaan ini terus-menerus terjadi tanpa sebab yang jelas, anda mungkin mengalami gangguan kelenjar tiroid atau jantung.

Adanya peluh yang tidak terkawal di bahagian tapak tangan adalah akibat kelenjar tiroid yang terlalu aktif sehingga menyebabkan peningkatan metabolisme tubuh. Akhirnya tubuh membakar kalori berlebihan yang memacu peningkatan suhu tubuh dan pemeluhan pun tidak terkawal di bahagian badan tertentu.

Wednesday, October 17, 2012

Edan! Mahasiswa Malaysia Tayang Video & Gambar Bogel Bersama Kekasihnya Dalam Blog Peribadi

Edan! Seorang mahasiswa Malaysia yang sedang menuntut di sebuah universiti Singapura membuat gempar di dunia maya. Pasangan ini memosting foto bogel dirinya dan kekasihnya dalam sebuah blog peribadi yang diberi nama Sumptuous Erotica.

Alvin Tan Jye Yee (24 tahun) merupakan seorang mahasiswa Undang-Undang di National University of Singapore (NUS). Dia bersama kekasihnya Vivian Lee (23 tahun), yang juga warga Malaysia, telah memuat naik foto dan video asmara dalam blognya.

"Setelah mengambil foto dan sering melakukannya, kami ingin membuat pengakuan tentang hubungan intim kami, kemudian kami meng-upload di Facebook tetapi kami mengkaburkan bahagian yang sensitif," kata Tan semasa diwawancara Yahoo! Singapura. 
Tan membina blog pada September apabila foto-foto lucah di Facebook diturunkan oleh admin situs jejaring sosial itu.

Hipertensi @ Darah Tinggi Pembunuh Senyap

GEJALANYA tidak disedari dan mungkin dianggap sakit biasa. Pening, sakit kepala, sesak nafas, penglihatan kabur dan hidung berdarah antara gejala hipertensi atau tekanan darah tinggi.
Ia dilabel pembunuh senyap kerana boleh mengakibatkan beberapa komplikasi yang boleh membawa maut seperti serangan jantung dan strok.
Dianggarkan 4.8 juta individu menghidap hipertensi di Malaysia. Hampir dua pertiga daripada individu yang menghidap hipertensi di Malaysia tidak menyedari mereka ada penyakit itu.

Hipertensi ialah kenaikan tekanan darah dalam arteri atau salur darah yang membawa darah dari jantung untuk dipam ke semua tisu dan organ badan kadar bacaan normal.

Monday, October 15, 2012

Felix Catat Rekod Terjun Bebas Dari Stratosfera, Ketinggian 24.5 Batu Bergerak Mengatasi Kelajuan Bunyi

Penerjun Austria, Felix Baumgartner, 43 tahun  mencatat rekod terjun bebas dari kapsul pada ketinggian 38400 meter [24.5 batu] dari atas bumi di kawasan Stratosfera.  Felix menjadi penerjun bebas pertama yang bergerak pantas sehingga 834 batu sejam, mengatasi kelajuan bunyi [1.24 mach]. 

Bekas anggota tentera pasukan payung terjun yang berusia 43 tahun itu mengangkat tangan tanda kemenangan, melakukan penerjunan bebas di angkasa selama 5 minit di atas wilayah Roswell, New Mexico, AS, dan kemudiannya mengembangkan payung terjunnya lalu mendarat di kawasan gurun bahagian timur New Mexico. Lihat video di bawah ...

Bergadai Nyawa : Kanak- Kanak Sekolah Menyeberang Sungai Dengan Pelampung Tiub

Tiada jambatan, tiada kemudahan jalan raya, tiada kenderaan. Sekumpulam kanak-kanak sekolah yang tinggal di sebuah kampung terpencil di Wilayah Rizal, Filipina menggunakan tiub atau pelampung getah menyeberangi sungai untuk pergi ke sekolah.

Mereka harus menempuh bahaya terapung di atas pelampung getah tidak kurang 30 minit untuk sampai ke destinasi yang mengancam keselamatan dan nyawa kanak-kanak ini.  Kemudian mereka meneruskan perjalanan hanya berjalan kaki yang jaraknya agak jauh untuk sampai ke sekolah.

Jika hari hujan dan paras air sungai naik, mereka tidak dapat ke sekolah atau pulang ke rumah.

Tuesday, October 9, 2012

Simpati dan Naluri Ibu Ratu Rimba Terhadap Si kecil Antelop Selepas Membaham Ibunya

Peristiwa yang amat menyentuh perasaan telah dirakam oleh Jurugambar Adri De Visser, 50 di 'Queen Elizabeth National Park Uganda'. Gambar-gambar yang dirakam menunjukkan bagaimana seekor singa betina yang begitu ganas dan bengis  masih mempunyai rasa belas dan bersalah terhadap seekor anak antelop yang masih kecil  setelah membunuh ibu antelop sebagai mangsa habuan.  

Saturday, October 6, 2012

10 Website Paling Popular 2012

Laman web paling popular adalah 'website' yang sering dicari dan dikunjungi setiap hari dengan jumlah pengunjung paling tinggi.  Berikut senarai 10 laman web paling popular berdasarkan statistik 3 bulan terakhir oleh Web Information Company Alexa.com bagi tahun 2012 [Ogos] bermula dari tempat ke-10.

No 10 - Amazon.com
Source: Alexa.com (August 2012)
Global rank: 10
Last year`s rank: 15
US rank: 5
Global reach: 5.778%
Sites linking in: 1,073,767 


No 9 - QQ.com
Source: Alexa.com (August 2012)

Global rank: 9
Last year`s rank: 10
China rank: 2
Global reach: 7.506%
Sites linking in: 429,006