Thursday, December 22, 2011

Air Kelapa Menurunkan Berat Badan

Air kelapa memang sudah diketahui umum memiliki banyak khasiat, khususnya untuk wanita hamil, tetapi air kelapa juga baik untuk wanita yang ingin menurunkan berat badan. Selain itu, ia juga berkhasiat sebagai minuman anti-penuaan.
Para ilmuwan India mengatakan, satu cawan air kelapa mengandungi sekitar 46 kalori, sedangkan santan kelapa mengandungi 550 kalori. Mereka percaya air kelapa dapat membantu menurunkan berat badan, kerana rasa manis air kelapa membantu kita melupakan sementara untuk menikmati makanan dan mengatasi keinginan yang besar untuk makan.


Air kelapa tidak mengandungi lemak, tetapi banyak mengandungi gula semulajadi dan mineral, dan juga kaya magnesium, potassium serta serat. Air kelapa juga menjadi pengganti cairan tubuh yang kurang, komposisi khusus elektrolit yang ada di dalamnya.

Komposisi air kelapa bentuknya seperti plasma, kerana itu semasa perang dunia dahulu, air kelapa digunakan sebagai larutan garam.
(geniusbeauty)

Persiapan Rapi Sambut Krismas Dengan Bekalan Darah

Jika kedai-kedai dan pasar raya di seluruh negara telah menyimpan stok barangan untuk sambutan Krismas sejak beberapa minggu yang lalu bagi memastikan mereka tidak kehabisan apa-apa bekalan, lain pula halnya dengan bank darah.
Sebuah pusat bank darah terbesar di dunia, The NHS Blood and Transplant centre di Filton, Bristol sudah bersiap sedia menyediakan bekalan darah untuk keperluan kecemasan supaya selari dengan permintaan yang akan meningkat mendadak sepanjang tempoh perayaan kerana pelbagai kemungkinan insiden yang mungkin akan berlaku antara hidup dan mati untuk beribu-ribu orang akibat kemalangan kerana alkohol

Terkini: Bayi Dua Kepala dilahirkan sihat... kedua-dua kepala menyusu badan

Seorang wanita Brazil telah melahirkan seorang bayi dengan dua kepala hari ini. Bayi itu dilahirkan melalui pembedahan di sebuah hospital di Anajas, utara Brazil dengan berat 9.9 lbImbasan menunjukkan walaupun bayi itu mempunyai dua kepala yang sempurna, tetapi bayi ini mempunyai satu jantung dan semua organ-organ penting berfungsi seperti biasa.

Menurut doktor bayi tersebut dalam keadaan sihat yang sempurna dan kedua-dua kepala telah mula menyusu ibunya secara normal.
Ibu berusia 25 tahun yang tinggal di kawasan luar bandar tidak membuat imbasan ultra-bunyi semasa kehamilannya disebabkan tiada kemudahan di hospital terdekat dan hanya mendapat tahu sebelum bayi itu lahir di 01:00 pada pagi Isnin.

Pengarah hospital, Claudionor Assis de Vasconcelos, memberitahu akhbar bahawa kelahiran normal berisiko yang besar untuk kedua-dua ibu dan bayi. Pembedahan mengambil masa sejam kerana bayi itu dalam keadaan melintang. [dailymail.co.uk]