Saturday, July 30, 2011

Mengapa Jadi Begini....Pengikut Naqsabandiyah Berpuasa Hari Ini

Padang: Ribuan pengikut tarekat Naqsabandiyah di Padang, Sumatra Barat, telah  mula berpuasa satu Ramadan pada Sabtu (30/7). Semalam mereka sudah mengerjakan solat Tarawih berjamaah sebanyak 23 rakaat.  Selain bertarawaih, mereka juga melakukan tradisi mandi berlimau. Mandi ini diyakini dapat mensucikan diri.
Puasa hari ini dilakukan pengikut Naqsabandiyah berdasarkan hisab munjid yang dipercayai . Setiap tahun mereka memang selalu memulakan ibadah puasa lebih awal dari ketetapan pemerintah. Begitu juga dengan Aidilfitri Fitri, mereka kerap merayakan lebih dahulu dari yang lain.
[Liputan6.com]

Kurma Simanis Yang Berkhasiat

Salam Ramadan & Selamat berpuasa...Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan baik yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pohon kurma tumbuh di negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis.  Selain rasanya yang manis semulajadi, buah ini juga memiliki kandungan protein serta serat tinggi.


Kurma memiliki daftar panjang kandungan nutrien yang bermanfaat bagi tubuh. Kurma matang mengandungi gula sekitar 80 peratus, selebihnya terdiri daripada protein, lemak dan bahan mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan asid folat.  Kurma kaya dengan serat dan merupakan sumber kalium yang sangat baik. Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandungi sekitar 115 kalori, hampir semuanya dari karbohidrat.