Saturday, July 16, 2011

Selipar 3G? Syarikat Mudah Alih Beralih Kepada Idea-Idea Pelik Untuk Meyakinkan Pengguna Berbelanja Lebih

Syarikat-syarikat telefon bimbit kini beralih kepada idea-idea pelik untuk memujuk pelanggan untuk membelanjakan wang dengan produk-produk keluaran rangkaian mereka termasuk selipar 3G.
Para Jurutera syarikat berkenaan sedang membangunkan selipar yang selesa dengan kemudahan cip pengesan memberitahu keluarga terdekat lokasi anak-anak mereka apabila menghadapi kesulitan atau kemalangan.  Ibu bapa atau keluarga boleh mengesan mereka dengan mudah dan datang untuk membantu mereka.
Penyelidik juga mereka cipta lampin wayarles yang menghantar mesej teks kepada ibu bapa mereka apabila bayi mereka memerlukan perhatian.

Telefon Bimbit Punca Tumor Otak Tahap Berbahaya

Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa, WHO (IARC) mengumumkan bahawa telefon bimbit adalah penyebab barah yang berpotensi. Pengguna aktif telefon bimbit berisiko meningkatkan tumor otak berbahaya, glioma, sebanyak 40%.
Pengguna aktif yang dimaksudkan ialah pengguna secara purata menggunakan tekefon bimbit kira-kira 30 minit sehari selama 10 tahun.
Sebelum mengumumkan telefon bimbit sebagai penyebab yang berpotensi, kumpulan kerja IARC telah mengkaji semula beratus-ratus penerbitan saintifik mengenai topik ini. Menurut ketua penyelidik, Jonathan Samet (USA), mereka terus mengumpul maklumat, dan telah mendapat data yang mencukupi untuk kesimpulan yang  telah dibuat.

Jonathan Samet berkata, "Ia adalah sangat mudah untuk mengurangkan risiko kepada hampir sifar - jauhkan telefon dari kepala anda semasa panggilan telefon dengan menggunakan alat pendengar atau menggunakan SMS."

Kaji Selidik: Lelaki Sejati [Bujang] Kenakan Seluar Dalam Beberapa Kali Sebelum Dicuci ... Betulke Bang :)

Ottawa: Kaum lelaki bujang biasanya  tampil dengan pakaian yang rapi dan bersih untuk menarik perhatian wanita. Namun ternyata kaum lelaki cenderung jarang mengganti pakaian, termasuk pakaian dalam mereka.
Kaji selidik yang dilakukan oleh Clorox mendapati hampir 50 peratus lelaki tidak menjadi masalah untuk memakai pakaian yang sama hingga beberapa kali, termasuk seluar dalam, sebelum pakaian tersebut dicuci.

Ini bukan bererti lelaki tidak suka dengan pakaian bersih. Mereka hanya membersihkan pakaian jika sudah terasa lekit.
Dalam kaji selidik yang melibatkan 1200 lelaki  melalui interview telefon, mendapati bahawa hampir 50 peratus  mencuci pakaian mereka dengan menghidu atau mencium terlebih dahulu untuk mengetahui apakah pakaian itu perlu dicuci. [Ish ish.. dahsyat lelaki ni..cakap jela malas nak membasuhnya :)]

Rata-rata lelaki bujang mengenakan seluar jeans hingga lima kali sebelum dicuci. Pakaian dalam (underwear) pula dipakai dua kali  malah 12% mengatakan sering memakainya hingga  untuk ketiga kalinya.