Saturday, March 5, 2011

Penemuan Bakteria Baik Oleh Dr Shirota Menghasilkan Susu Fermentasi [Yakult] Untuk Sistem Penghadaman

Minuman yakult yang mengandungi sejenis bakteria baik untuk tubuh kita yang dinikmati pada hari ini sebenarnya dihasilkan oleh seorang ahli perubatan bernama Dr Minoru Shirota (1899-1982). Shirota bersama pengkaji dari Jabatan Perubatan, Universiti Kyoto, Jepun menemui bakteria tersebut hampir 80 tahun yang lalu melalui beberapa uji kaji ketahanan bakteria baik. Usaha beliau itu bermula apabila masyarakat Jepun  ketika itu dilanda penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman.  Ia disebabkan kekurangan nutrien, penjagaan kebersihan yang kurang dan kerana keadaan ekonomi Jepun yang kurang baik pada ketika itu.  Beliau mula mengasingkan hampir 300 jenis bakteria yakult antara tahun 1930 dan 1935 bertujuan mencari jenis bakteria yang sesuai untuk membantu memulihkan sistem penghadaman manusia.