Sunday, February 13, 2011

Terciptanya Tauhu Mencetus Budaya Baru Negara China

Tauhu, atau secara harfiah diterjemahkan sebagai dadih kacang, adalah makanan yang berasal dari China sejak 2200 tahun dahulu dan kini menjadi antara menu atau perencah  penting masakan di seluruh dunia. 
Tauhu dikatakan berasal dari Dinasti Han Barat (206BC-AD 24).  Pada waktu itu, Liu An, cucu dari Maharaja Liu Bang, sangat ingin belajar seni magis keabadian.  Maka dia pun  pergi jauh ke puncak gunung untuk mendapatkan ubat [pil] abadi.  Namun dia  gagal dalam usahanya untuk menghasilkan ramuan abadi, sebaliknya dia dengan tidak sengaja telah mencipta menggunakan beberapa ramuan campuran daripada jus kacang dengan gipsum,  kemudian membentuk pepejal  berwarna putih dan lembut dengan aroma memikat.  Para petani tempatan yang berani mencuba rasa produk tersebut dan mendapati  bahawa ia sangat  lazat. Semenjak itu makanan yang baru tercipta oleh Liu An  itu diberi nama "dadih kacang" atau "tahuu"  dan kampung halamannya yang terletak di wilayah Anhui Shouxian, telah digelar "kota kelahiran tauhu".