Friday, October 21, 2011

Gadis Kecil Baru 10 Tahun Telah Menguasai 10 Bahasa

Seorang murid berusia 10 tahun boleh bertutur dalam  SEPULUH bahasa termasuk Kazak dan Uganda. Sonia Yang, 10 tahun telah dinobatkan sebagai 'The best young linguist' bahagian barat laut England dalam pertandingan tersebut.  Gadis kecil dari Hulme Cheadle, Stockport, dilahirkan di Taiwan tetapi berpindah ke England dengan keluarganya untuk memulakan sekolah rendah.
Semasa tiba di England, Sonia sudah fasih bertutur dalam Bahasa Taiwan Jepun, Cina dan Bahasa Inggeris. Kini dia boleh juga bertutur dalam bahasa Jerman, Perancis, Sepanyol, Portugis dan baru-baru ini telah dikesan menguasai bahasa Kazakh dan bahasa Uganda.

10 comments:

eyryn said...

mesti dye genius :)

khairul said...

hebat..sy ni english pon dok tergagap lagi :)

MAT SOM said...

Dah 45 tahun belajar bahasa inggeris, sampai sekarang tak pandai-pandai, kenapa ya?

Seri Bahasa said...

tiga bahasa pon susah nak kuasai...beruntung betul budak kecik ni....

World Natural Beauty said...

This really great kids. I hope the reader all his heart stirred to like him..

amna said...

subhanaAllah.. genius :)

NURUL ASHIKIN said...

ANUGERAH ALLAH

Pia said...

"genius tu..anak2 saya macam tu kan best..ini cakap melayu pun diorang tk paham2..haha.."

aima said...

hebat ngat adik ni...jeles nye

ABU said...

hebak la budak ni..aku 2 bahasa pun aku dah terkehel..hahahaha