Thursday, August 25, 2011

Cokelat Meningkatkan Kemampuan Otak & Mempertajam Penglihatan

London: Cokelat hitam ternyata dapat membuat pandangan semakin tajam dan meningkatkan kemampuan otak. Cokelat hitam juga terbukti menjadi makanan yang cukup berkesan untuk mengawal kadar kolesterol dan tekanan darah tinggi. Penemuan terbaru ini merupakan hasil penyelidikan dari University of Reading, Britain.  
Mereka menemui cokelat hitam memilki banyak kandungan flavanol yang boleh meningkatkan aliran darah ke otak.  Hasil kajian ini juga membuka spekulasi bahawa cokelat hitam juga membantu meningkatkan aliran darah ke retina untuk mempertajam penglihatan. Khasiatnya juga dikatakan lebih baik berbanding wortel yang selama ini juga dikenal berkhasiat untuk mata.(ADO)

8 comments:

Mizs Maisarah @ Mai said...

memang betul coklat tu elok untuk minda

deem said...

selalu ingat coklat ni menggemukkan, sampai tak makan coklat.skng sdh tau, nanti mau g beli coklat lalalalala....

ijoks2009 said...

kena makan coklat la lepas ni,buat hadiah untuk si diapun ok jugak(tak payah beli hadiah mahal-mahal) :)

PUtRi said...

coklat yg jadi x elok sebab contains banyak gula..tapi kalau coklat x letak gula x sedap pulak
tapi saya suka sangat coklat especially dark chocolate

Ringgo said...

patut la makan sedap je ..

Miss A said...

yeay,another reason knape aku makin gempal. -.-

Hidayati said...

hah.. ini memang fakta. Memang dah ada kajian pasal kaitan khasiat dalam coklat dengan otak. Anyway... fakta menarik..., dan....yummyyyyy.

✿ cik pieQa ✿ said...

banyak manfaat sebenarnya coklat nie.

yumiie ! i like chocolate ~