Monday, June 6, 2011

'Superhands' Kalis Minyak Mendidih 480c...Menggoreng Ayam Dengan Tangan Saja

Chiang Mai, Thailand - Mr Trichan, 50 tahun begitu terkenal dengan kebolehan dan kelebihan  luar biasa dirinya... menggoreng ayam tanpa menggunakan sudip atau senduk.  Beliau hanya menggunakan tangannya untuk memasukkan ketulan ayam ke dalam minyak masak panas mendidih.  Kemudian memasukkan tangannya lagi untuk mengangkat dan mengeluarkan ayam goreng yang sudah masak dari dalam kuali  yang penuh dengan minyak masak mendidih pada suhu 480c.  Namun kulit tangannya tetap elok tanpa sebarang kecederaan akibat kesan minyak yang panas itu.
 Superhands: Kann Trichan feels no pain and his skin is unaffected by the boiling fat at his fried chicken stall in Chiang Mai, Thailand
Mr Trichan berkata, " Ketika saya memasukkan tangan ke dalam minyak yang sedang panas mendidih 480c, saya memang terasa panasnya tetapi ia tidak menyebabkan kulit tangan saya terbakar atau melecet.  Saya boleh memasak nasi, menggoreng, dan apa saja dengan tangan kosong tanpa menggunakan alatan memasak,"
Warungnya yang terletak di Chiang Mai, 470 batu utara Bangkok sentiasa menjadi tumpuan pelancong asing dan orang ramai bukan saja kerana ayam gorengnya yang sedap tetapi juga untuk menyaksikan sendiri kebolehan luar biasanya itu. 
 Fast finger food: Mr Trichan holds the world record for plucking 20 pieces of chicken from 480c fat in one minute
Mr Trichan merupakan pemegang rekod "Guinness Book of World Record" untuk kategori mengangkat 20 ketul ayam daripada minyak masak mendidih 480c  selama 1 minit.
Selama tujuh tahun terakhir Mr Trichan telah menjadi bintang antarabangsa dan telah mengelilingi dunia bersama isterinya, Tuan, 45, menunjukkan kepakarannya. 
 Tourist attraction: Over the past seven years Mr Trichan has become a celebrity with people flocking to his stall in Chiang Mai

27 comments:

Freaky said...

wat thee.. tangan ape mcm tu

::blog anak jawer:: said...

hebat betul...tapi fikir2 balik geli gak...kot2 tangan dy melecur or menggelupas dalam kuali tu...bercampu dgn ayam tu sekali...hehehe

-Yok mampir diluk = orang asli...bahaya pendakwah berbayar...

Pijahh' de-Arr said...

yaalah..~
aku y kna miyak sikit pun..rasa skit teramat..nih kan pulak..huhhh~

SyUhAdA said...

wah..cayalah..

LUTFI SYAFIQ said...

deria sakit dia dah rosak kot? hehehe

ASSOYFINGER67 said...

jaga jgn hutang...nnt ditamparmyer....bisu..huhu

raima said...

goreng ayam gune tangan?
waaaaaaah~

p/s: teringat kejadian tercelup tgn kt minyak time nk buat sotong goreng tepung..(sejak tu fobia nk msuk dpur lgi) hihihi

~~zAnAfAhMi~~ said...

bertuah la pakcik tu diberi kelebihan mcm tu....semua org kagum tapi kalau kena api, agak2 terbakar tak?

RedVixen said...

pakcik ni ada bela ni... hahahahaha :D

Sang Penulis said...

Terbaik ni.. :)

muz said...

aku fikir aku nak cari dia ne nak menuntut ilmu dulu...

nur adilah said...

wahh,teror meyh=]

wanie said...

makngaii...teror nyeee...x melecur ke..tgn besi ape

Myboiler said...

power betul tangan tu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hebatnyer..ngeri juga tu!

rumput dan ilalang said...

menggoreng dengan cara extrim...
manusia langka

shida'R said...

fuhh! terbaik!

Chekgu zaidi said...

tidak sekali-sekali teringin nk makan ayam yang dia masak....

ASaDa RyutaRo said...

seram nengokk.. baik2 orang cipta sudip, nak jugak guna tangan. mmg super dahsyat lah..

misyamissyou said...

muahaha! hebat! kebal pakcik nihh

chegu abbas said...

dah x dak deria rasa ka dia ni...

bagi pendapat sikit hihiih kalau x keberatan http://cheguabbas.blogspot.com/2011/06/dah-ada-header-baru.html

Adda said...

woah ! adda sangat anti-minyak panas . hehe . kena percik minyak punn dah jerit satu rumah . ini dia boleh masuk dalam kuali lagi . apakah ? =.='

BelajarBlogspot said...

wah lain macam.. pakai ilmu ko.. hehehe

serenity9260 said...

huuhu,pe nak komen nih???giler susah nak caye,hahaha.tapi memang power giler arr die.g ar anta guiness world record.aku jamin tahan sampai 100 tahun.jaminan xberduit la,hehe

Ni best bro!!!
Android Smartphone 3D Terbaik Setakat 09/06/2011 7:13 AM

caliph shuriken said...

dasat.. bole join geng x-men ni ^^

latest en3: doodle pun x sekiut ni

loley said...

eeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii idak le kut2 nnti kita mkn kulit tangannye..ingat kan kulit ayam rope2nye.....

mancai said...

jom heboh pernah jemput mamat ni...apapun jgn cuba2 buat sendiri...