Thursday, June 23, 2011

Kapsul 'Remote Control' Dalam Tubuh


Osaka: Penyelidik Jepun berjaya mencipta kapsul remote control yang bergerak dalam tubuh manusia. Alat ini lebarnya cuma satu sentimeter, serta panjangnya hanya 4.5 sentimeter tetapi  sangat efektif untuk memeriksa keadaan kesihatan dalam tubuh pesakit.
"Perangkat ini memudahkan doktor untuk memeriksa setiap bahagian tubuh pesakit," kata Profesor Kazuhide Higuchi, ketua penyelidikan projek tersebut. Para peneliti dari Osaka Medical College dan Universitas Ryukoku menggunakan 'perangkat' ini untuk melihat kondisi dalam perut dan usus besar pesakit.
Higuchi menambah, seluruh sistem pencernaan pesakit dapat diperiksa dalam beberapa jam dengan bantuan sedikit stres fisik. Ia juga berharap alat itu dapat mengesan penyakit kanser dan penyakit lain. [Berita NHK]

4 comments:

alif haris said...

waahh .. senang2 r nk jalan2 dlm bdn kita ni .. hehe

Terbelog said...

bagus ni...tapi x heran sgt..sekarang dah mcm2 alat kesihatan

soooooour said...

xde side effect ke????

HAFIZAL said...

nanti kalo berak tak keluar ke benda tu....