Tuesday, March 8, 2011

Lukisan Termahal Di Dunia USD106,5 juta

Lukisan hasil ciptaan pelukis terkenal Pablo Picasso dinobatkan menjadi lukisan termahal abad ini. Lukisan yang dibuat pada tahun 1932 itu terjual dengan harga US$106,5 juta [ RM 350 juta] juga menjadi lukisan termahal yang  dilelong semasa jualan lelong di rumah lelong Christie's, London.
 Lukisan yang bertajuk Nude, Green Leaves, and Bust itu dibeli oleh seorang kolektor rakya Britain yang namanya dirahsiakan. Lukisan tersebut untuk pertama kalinya akan dipamerkan di Muzium Tate Modern di London selama sebulan.
"Nude, Green Leaves and Bust merupakan salah satu inspirasi  atas kekaguman Picasso kepada seorang model yang kemudian menjadi kekasihnya, Marie-Therese Walter.[Telegraph]

6 comments:

orang muo said...

hmm.. apa yang ada pada lukisan tu..sehingga sanggup org membelinya dgn harga berjuta-juta...emas pun tak semahal tu. mungkin yg ahli atau yg pakar ttg seni blh komen kat sini. tengok lukisan tu budak2 sekolah rendah pun blh lukis he he

iwan_dextrous said...

mak aih..x nmpk mana kreatif dia.huuhuhh

wadud@duad said...

nape la design dia macam tuh? hehehe..

Rainbow said...

pghayatan penting tuu kalu nk tgk lukisan ni..mahal tang situ kot...

uish..xleh tgk lama2..

Piasara said...

"ish2....mana seninya nih..memang sah aku ni buta seni.."

adhemo said...

naruto shoippuden new episode