Sunday, February 20, 2011

The world's Biggest Family : Seorang Lelaki Dengan 39 Isteri, 94 Anak dan 33 Cucu

 Encik Ziona Chana bersam 39 isteri
India - Seorang lelaki, Encik Ziona Chana, memegang rekod sebagai lelaki yang mempunyai isteri paling banyak di dunia.  Beliau tinggal di kampung Baktwang, Mizoram, India di sebuah rumah 4 tingkat, 100 buah bilik, bersama dengan 39 orang isteri, 94 orang anak, 14 orang menantu perempuan dan 33 orang cucu.
Pernah satu ketika dalam setahun beliau mengahwini 10 orang wanita!
Encik Ziona Chana bersama ahli keluargnya
Oleh sebab bilangan ahli  keluarga yang cukup besar, keluarga ini diurus seperti dalam disiplin tentera, dengan isteri tertua Zathiangi, menjadi ketua organisasi isteri-isteri untuk melakukan kerja-kerja rumah tangga seperti membersih, mendidik dan memelihara anak-anak serta menyiapkan makanan. Hubungan yang amat rapat antara ahli keluarga begitu mengagumkan. Semua isteri amat menyayangi dan menyintai Encik Chana. 
Rumah 4 tingkat dengan 100 buah bilik
 Untuk makan malam keluarga ini memerlukan 30 ekor ayam, 132ib kentang dan 220lb beras
Menurut Tuan Chana, sekte agama yang mengandungi 4,00 ahli, mengatakan beliau  tidak akan berhenti mencari isteri baru. " Untuk memperluaskan sekte saya, saya bersedia untuk pergi ke mana saja, bahkan ke Amerika Syarikat pun saya sanggup untuk berkahwin lagi, " katanya.

30 comments:

Jerung Gergasi said...

orang india ker? ..macam vietnam jer? hehe

~~su manje~~~ said...

Salam..org muo

ziarah di pagi ahad yang damai..
su singgah sambil promosikan blog baru su manje..

Maaf jika menganggu....jemput singgah kalau ada kelapangan..

Su Ucapkan jutaan terima kasih jika sudi singgah
Poem ~~SuManje~~

harap tuan umah tak marah su singgah tanpa di undang....maaf dari su sekali lagi......

~~SuManje~~~.....

senydream said...

creter btoi erk?..waaaah...

Adinda Amy Sensei said...

tu diaaa....ramai betul isteri diaaa...dgn anak cucu cicitnye...bole ingat semua ke nama2 dorang tu ekkk...

iwan_dextrous said...

mcm mane dia hidup tu.,hahaha

Nazri_Hanafiah said...

banyaknya isteri....menakutkan.....ha ha ha :)

c. Han said...

x mcm org india.ni org yg dok nk dkat ngan himalaya ke?

ummiarissa said...

yang paling pastinya...suami itu takkan ingat kesemua nama anak-anaknya..

zulkbo said...

salam..
mampu mamat india tu ye..
nak kata hebat ke pelik pun ada..
pada saya 2 dah memadai kan..?

kay_are said...

39 isteri?? dah cukup wat shock kat c2.. ish ish

FurBall said...

mak ai!!nih nak buat ap lah sbnar nye..nak wat tentera??nak wat pemain bola???ish

sarah mohamad said...

ramai betul . susah nak uruskan kalau ada pergaduhan antara isteri2 ni . hihi

Tuan Penasihat said...

ishk ishk ishk
dia ingat ker nama semua isteri dengan anak anak dia tu?

Health Information said...

luar biasa nih orng, mantab kali, trs gmn tuh bagi jatahnya wkwkwk..

Yaya said...

gila laaaaa..

Pengumpul Blog said...

Lelaki ni ikot nafsu ke hapa. Hahaahaha. Sampai banyak begitu sekali isteri.Kerja apa lelaki ni ye?

Anonymous said...

thanks for this nice post 111213

perondajaketbiru74 said...

ni spesis dari planet mana ni? mak oi ramai tol bini

zmah said...

Biar betul....bila nak sampai turn?

Yan said...

Cam ne system gilir dia ni?

CekWa said...

kalau gi jenjalan ni mau lebih 2 bas nak muat semua ahli keluarga ni ...

thomas said...

Bertuahnya Tuan Chana.

xkane said...

biar betul 39 orang bini...banyak mana mamat ni makan tongkat ali..hehehe..

Nor Moscow said...

Biasalah bangsa lain dorang tak kisah kot kahwin berapa pun kan? tambahan pulak dapat sokongan dari isteri tua..

Seri Bahasa said...

tak kisahlah isteri ramai yang penting tanggungjawap terhadap keluarga tak diabaikan.

ni ada yang berbini satu pun asyik korek harta bini tapi niat di hati nak ikut macam nabi..

hardy boy said...

wah..hebat2..
saya follow blog saudara..hehhee

alongizhamhadi said...

terlebih jadual ni...sebulan jek dh ada 30 hari...jenuh dok agih...heee...

baca manga bahasa indonesia said...

visit here.....!!! nice blogger....!!!

Anonymous said...

Kita orang ni baru satu je dah nak patah pinggang..ini sampai 39 aduh.. kau orang cuba kira sebulan ada 4 kali jumaat,seminggu ada 7 hari dan kalikan dengan 39. Memang hebat si Chana ni..kalu calang calang orang yang kosong tak berilmu pasti huru hara...

obat mata minus ampuh said...

kalau udah aki2 gitu emang masih kuat