Friday, January 21, 2011

Gara-Gara "Gigitan Cinta" Wanita Terkena Stroke

Wellington: Sebagian tubuh seorang perempuan warga negara Selandia Baru menderita lumpuh sementara akibat "gigitan cinta" di tengkuknya dari pasangannya. Demikian diberitakan oleh doktor di New Zealand Medical Journal, baru-baru ini.
Dalam jurnal tersebut, para doktor mengatakan, perempuan yang berusia 44 tahun tersebut datang ke bahagian  kecemasan Hospital Middlemore, Auckland.  Wanita tersebut mengadu kehilangan gerak pada lengan kirinya sewaktu menonton televisyen.  
Setelah pemeriksaan dijalankan para doktor mendapati wanita itu menderita stroke ringan. Namun, para doktor tidak  mengetahui puncanya sehinggalah mereka menemui satu kesan vertikal kecil di tengkuk perempuan tersebut dekat urat nadi besar. Ternyata, itu adalah "gigitan cinta" atau "hickey" yang ia "terima" beberapa hari sebelumnya. 
Akibatnya berlaku stroke ringan di bahagian dalam pembuluh darah kerana darah beku pada urat nadi di bawah tempat gigitan cinta itu.
Doktor Teddy Wu mengatakan gumpalan darah itu terlepas dan bergerak ke jantung wanita tersebut, mengakibatkan stroke ringan yang membuat dia kehilangan daya gerak lengannya.
The 44-year-old was taken to the Auckland Middlemore Hospital after she lost the use of her arm
"Kami mencari catatan medik dan contoh mengenai akibat `gigitan cinta` yang mengakibatkan sesuatu seperti itu kerana belum pernah berlaku sebelumnya," katanya. Petugas medik mengatakan wanita tersebut sudah sembuh setelah dirawat dengan menggunakan ubat anti pembekuan darah.(ANS/Ant)

19 comments:

toyolkiut said...

bahaya ni..
nmpak cm main2 kan..tp silap langkah cm2 blh jd..

pia said...

a'ah la bahaya ni,kalau ya pon gigit sikit2 sudah la kan,apa lak sampai urat nadi pun terkena gigit..nasib baik tak putus terus urat tu..

orang muo said...

pia: mana aci gigit sikit2.. toyol: gigitan cinta mesti kena feel..x de main2 dah.. he he :) haaa tu utk laki bini je.. kalau masih bujang jgn cuba2 nak try yek..amaran keras ni

Myra Jay said...

oopppsss camtu pun ada ye.. huhuu

anamizu said...

phewww kene bg tau kaak ipar nih..hik3

recent post : |ikan unik|

DKosongLapan said...

naseb baek le boipren die gigit sikit jeee....kalo banyak tempat digigitnye....kompem die lumpuh selughuh badan

ain revival said...

dasat2..bhya bnda nih upeny..haha

zulkbo said...

Salam..
pulak dah?
bahaya juga ye
love bite nih??

Pasangan Zakuan dan Ayu Raudah KAMI Berkongsi Jurunikah

.::: Princess MOMOY :::. said...

maka adik2 jangan lakukan di rumah yer...

Mereka ini sangat GOJES !
Peristiwa itu masih menhantui diriku...
Nak Lagi Pendrive MURAH ?

RuSh D said...

bahya jugak tue sampai kena strok

zmah said...

Info baik utk pengetahuan.

Biela Sapine said...

Pulakk dah !

Farhana Sahri said...

huhu....cm main2 je..tp real tjadi

Mr. TN_SkY said...

dah macam pontianak je? ahaha

Newbies Susahkan Blogger Senior?

si para para said...

bahaya bagi yang belum kawin je ni kot..

Bob Merley said...

tambah2 org yg ade darah tinggi.

Mr iz said...

wahh dracula apa yg gigit tu..he he... bahaya ni....

Fuziani JSR said...

Pengajaran kepada kita semua.... jgn suka jadi dracula...

ASaDa RyutaRo said...

bahaya jugak gigitan cinta ni. tak boleh sembarangan.. huhu..