Sunday, November 28, 2010

Awas! Botol Susu Bayi Anda Mungkin Mengandungi Bisphenol A (BPA)

London: Sejenis bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan beberapa jenis botol susu plastik  didapati boleh memberi kesan tidak baik untuk bayi. Kajian menunjukkan bahwa Bisphenol A (BPA) dapat melarut dari botol ke dalam cairan. Seperti laporan dalam akhbar London sebatian organik ini diyakini dapat mempengaruhi perkembangan pada kanak-kanak.
Belinda Phipps,Institut Kebajikan Kanak-Kanak UK mengatakan kepada BBC, "Apabila anda meletakkan cairan ke dalam botol, terutama cairan panas

Ulangkaji : Darah Beredar 180,000 km Setiap Hari

Darah merupakan tisu perantara yang berfungsi sebagai sistem pengangkutan dalam badan untuk mengangkut gas, nutrien dan hormon selain sebagai sistem imunisasi menentang penyakit. Vena merupakan saluran darah berotot yang membawa darah ke dalam jantung manakala arteri membawa darah keluar dari jantung.
Setiap hari, darah beredar sejauh 180,000 kilometer (km) di dalam tubuh manusia. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia disambungkan, ia boleh menghasilkan jarak sepanjang 96,000 km.
Tekanan jantung semasa manusia pula mampu mengepam darah yang cukup kuat sehingga setiap pancutan boleh mencapai jarak sembilamn meter.