Saturday, November 27, 2010

Sejarah Papan Kekunci QWERTY


 Susunan NAZRUL AZIM SHARUDDIN, cyberita.asia1.com

Telefon bimbit pintar hari ini kebanyakkannya dilengkapi dengan papan kekunci QWERTY sama seperti yang terdapat pada papan kekunci komputer.
Sebenarnya, panggilan QWERTY itu diperoleh daripada jujukan enam huruf pertama dalam barisan teratas susunan huruf pada papan kekunci. Reka bentuk itu telah dipatenkan oleh seorang editor akhbar dari Amerika Syarikat, Milwaukee pada tahun 1874.
Papan QWERTY itu muncul buat kali pertama pada mesin taip di mana pada asalnya susunan huruf pada mesin itu mengikut urutan abjad. Penciptaan QWERTY itu adalah bertujuan untuk memudahkan kerja-kerja menaip selain mengurangkan kesilapan. Melihat dari sudut logik lain pula, menerusi QWERTY kebanyakkan perkataan Bahasa Inggeris boleh ditaip menggunakan tangan kiri sementara tangan kanan bebas untuk mengawal tetikus.

2-week-old conjoined twins separated in India

Sepasang kembar siam Kunal dan Kartik diambil gambarnya sehari selepas mereka dilahirkan di All India Institute of Medical Sciences, pada 4 September 2010, di New Delhi, India. Tiny Kunal dan Kartik bergabung di dada dan berkongsi diafragma dan hati.  Sepasukan 18 orang doktor bedah berjaya memisahkan bayi kembar siam ini dalam operasi selama lima jam. Pembedahan kembar siam ini mencatat rekod dunia yang dilakukan ke atas kembar siam pada usia yang terlalu muda. Ketika operasi pembedahan dijalankan bayi kembar siam  ini baru berusia 2 minggu.