Wednesday, July 14, 2010

Kenapa Wanita Melayu Pilih Pasangan Asing


ADAKAH lelaki Melayu tidak boleh diharap dan gagal memenuhi cita rasa wanita Melayu berpelajaran tinggi sehingga mereka terpaksa mencari pasangan berbangsa asing? Apakah kurangnya mereka berbanding jejaka Cina atau 'mat salih' yang bagaikan semberani menarik perhatian wanita Melayu?
Persoalan yang agak peka ini dikaji secara ilmiah oleh Cik Lulu Marlya Abdul Rahim, 23 tahun.
Tesis beliau yang menyelongkar isi hati 12 siswazah Melayu berusia antara 23 dengan 55 tahun, yang berumah tangga dengan lelaki bukan Melayu bertajuk 'Masuk Melayu', membantu beliau meraih ijazah Sarjana Muda Sains Sosial Kepujian Kelas Dua (Atas), dari Universiti Nasional Singapura (NUS). Hasil kajian itu, beliau dapati beberapa kelemahan yang terserlah di kalangan lelaki Melayu yang menyebabkan ramai siswazah wanita 'mencari cinta' daripada lelaki kaum lain. 'Saya dapati rata-rata, kelulusan tinggi si wanita, di samping pergaulan mereka, menjadi sebab utama mengapa pilihan hati mereka bukan lelaki Melayu.
Antaranya ialah kurangnya lelaki Melayu yang berpendidikan tinggi, ego yang tinggi seolah-olah darjat mereka lebih tinggi daripada wanita dan kecenderungan membuat keputusan sendiri tanpa menghormati perasaan wanita.

Shaolins Playing Kung-fu Soccer

Here you can see a real-life Kung-fu soccer from Shaolin Tagou Wushu School in China.
The latest world cup craze hasn’t spared even Chinese shaolins who recently decided to run the soccer school. Warning: You could see  awesomely freaking  moves in following photos.