Tuesday, November 23, 2010

Rahsia Terungkai: Bagaimana Ular Terbang Meluncur Di Udara Dari Pohon Ke Pohon

Para saintis telah mengungkai rahsia bagaimana spesies tertentu ular mampu 'terbang' dengan  meluncur ketika  di udara. Lima spesies berkaitan ular pohon ditemui di Asia Tenggara dan Asia Selatan boleh 'terbang' dengan melemparkan diri dari sarang mereka dan meluncur ke pohon lain. Ahli Biologi Jake Socha, dari Virginia Tech University, melakukan penyelidikan bagaimana ular ketika mereka melancarkan diri daripada cawangan di puncak menara 15 meter tinggi. [lihat video]
Dengan mempelajari melalui rakaman video dari cara mereka bergerak, penyelidik mendapati ular yang meluncur ke udara akan meleperkan tubuh mereka semasa di udara sambil meliukkan tubuhnya dari sisi ke sisi dengan kelajuan tinggi. Socha berkata, " Seluruh tubuh ular itu sendiri adalah sayap. Sayap itu melakukan konfigurasi meliukkan badannya terus-menerus. Ular tersebut mampu meluncur dari puncak pohon setinggi 200 kaki dan terbang meluncur sehingga hampir 800 meter jauhnya." Saksikan video berikut. [dailymail.co.uk]

11 comments:

Asma Jalalyna said...

geliiiiiiii... xsuka ularrrrr...

James Buns said...

gua harap..1 hari nnt ..

ular akan mampu naik air asia.

Nancy Poh said...

Sebijik macam ular yg kejar aku di atas pokok langsat time musim buah-buahan dulu la..

zmah said...

Baca info je...pertama kali tak mahu tengok video...takut !

thomas said...

Bahaya ini, ular sudah pandai terbang.

akuanakpahang (AAP) said...

Terima kasih berkongsi info yang menarik ini.

Jom singgah ke akuanakpahang "Segalanya disini suka duka sebuah kehidupan."

Solihin Zubir said...

subhanallah... sgt hebat!

misyamissyou said...

huh..teringat kejadian lipan terbang mse g bercamping..ishh bahaye tol bile binatang berbisa boleh terbang

ijoks2009 said...

huh..teringat kejadian lipan terbang mse g bercamping..ishh bahaye tol bile binatang berbisa boleh terbang

-Lipan terbang? fuyo lagi bahaya ni..
kalau ular terbang senang nampak.lipan lagi kecik.

Ain Zulaikha said...

fuyooooo boleh terbang la..

dahsyat laa

Afiq Bukhari said...

subhanallah :)