Sunday, November 28, 2010

Awas! Botol Susu Bayi Anda Mungkin Mengandungi Bisphenol A (BPA)

London: Sejenis bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan beberapa jenis botol susu plastik  didapati boleh memberi kesan tidak baik untuk bayi. Kajian menunjukkan bahwa Bisphenol A (BPA) dapat melarut dari botol ke dalam cairan. Seperti laporan dalam akhbar London sebatian organik ini diyakini dapat mempengaruhi perkembangan pada kanak-kanak.
Belinda Phipps,Institut Kebajikan Kanak-Kanak UK mengatakan kepada BBC, "Apabila anda meletakkan cairan ke dalam botol, terutama cairan panas atau cairan yang mengandungi lemak maka zat itu akan larut ke dalam cairan. Ia menunjukkan bahwa ketika bayi minum dari botol yang mengandungi bahan BPA, campuran susu dengan bahan kimia itu yang diminum oleh bayi akan diserap ke dalam lemak. "Ini suatu bahan kimia yang meniru estrogen, tetapi tidak dalam cara yang baik," tambahnya. 
Bahan kimia tersebut secara luas digunakan dalam pembuatan keras, plastik lutsinar, dan umumnya dugunakan dalam pembuatan bekas makanan dan minuman. 
Kanada mengumumkan Bisphonel A sebagai racun kerana biodiversity. Negara-Negara Kesatuan Eropah telah menyetujui larangan penggunaan zat itu mulai tahun depan. Namun, keputusan ini pasti mendapatkan banyak reaksi dari produksi kimia. Lembaga Farmasi Amerika menegaskan penggunaan zat ini dianggap bertentangan dengan bukti ilmiah di seluruh dunia. [ Pastikan ketika anda membeli botol susu tidak mengandungi bahan BPA]

11 comments:

Mama JnJ said...

salam..wah bahaya tu, macamna mahu tahu ada bpa ya, mungkinkah ada tertulis di pek pembungkus botol tersebut..

akuanakpahang (AAP) said...

Salam -- biasanya kalau botol tu dah macam kekuningan bahagian bawah tu tak usah dipakailahkan.

Jom jalan-jalan ke Pahang "Tak kenal, maka tak cinta"

zaidi zaim said...

minum susu ibu jer.... tp skangni susu ibu, si bapak yg perabihkan.... huahuahua....

♥-- emieysandra --♥ said...

baru tau, thnks for info,
sy ade spupu yg kcik2 ag..leh la tgkkn. ;)

suzie rahman said...

wah bahaya juga ni.

MOH KEMBARA said...

Salam, sebelum beli apa2 elok check dan baca arahan atau bahan2 dia. Susu ibu gak best!

green yg gorgeous said...

wa bahaya tuh..patot dijauhi.thanks for da info bai

Kamsiah said...

breast feeding...selamat dan suci..gunakan tanpa was2..:)

pN.rOs said...

memng BF the best...
tp selalu nya bayi@kanak2 ttp akan guna botol susu...
mmg banyak benda la ni bahaya apalagi baby yang sistem imun baru nak terbentuk,,,,

Tinta NurAz said...

satu peringatan..terima kasih...hehe

wadud@duad said...

wah..
baru tau neh..
trima kasih tuan umah..
hehehe