Tuesday, October 19, 2010

Pernah Makan Durian Bakar ? Ternyata Lazat

Pernah dengar menu makanan durian bakar?  Seorang peniaga di Kota Kembang Bandung, Sony Mulyadi telah berjaya mencipta sejenis makanan baru yang unik,kreatif dan inovatif iaitu "Duren Bakar" atau durian bakar. Rasa durian yang telah dibakar lebih lazat ditambah lagi dengan pulut hitam bersama kelapa muda yang juga dibakar. Gabungan 3 jenis makanan ini menjadikan durian bakar ternyata sangat enak dan lazat. Kulinari baru ini  menjadi tumpuan para pengunjung di situ kerana  kelainan rasa dan  ia makanan unik. 
Durian bakar ini boleh didapati di pusat makanan rakyat Grobak Bandoeng, Hyper Point, Jalan Pasteur, bandung. Harga sepangsa durian bakar Rp 15 ribu. Jika anda berkesempatan melancong ke Bandung, berkunjunglah ke tempat tersebut untuk menikmati durian bakar.

25 comments:

thomas said...

Boleh tahan juga durian ini,bertambah peninglah kepala
dgn tambahan pulut dan kelapa bakar.

SyUhAdA said...

wah..
durian bkr pon dh ada skang~

cikmin said...

wah...memang unik ni...macam boleh buat sendiri je... :) terliur la pulak tangok durian bakar ni..

Adigraphics said...

perghh.
kat Muo xde ke? hehe

Miss Fairladyjim said...

macam best jer...durian bakar tak pernah jumpa lagi...durian TERbakar dah jumpa dah...huhuuhhuhu

eMMe said...

pasti ianya lazat dan disukai ramai...kat bandong je ke ada duren bakar ni?

ira_yoshida said...

kat Malaysia tak de ke?

si biskut said...

uish..tak penah lagi rase.Kat muar ker benda nie ade?

Encik MamaT said...

kat bandung je kot....

wadud@duad said...

err.. bunyik macam sangat sedap.. :-)
teringin lar cenggini..

Mia Liana said...

uikkk entah apa rasanya...tak terfikir pun... nak cuba jugaklah nanti bila musim durian... :)

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum..,

Secara praktikalnya mungkin dah ada yg buat di Malaysia tapi tak diketahui...

Kalau ada sesiapa yg dah cuba, beritahulah kat sini... macam mana rasanya.., mcm mana keseimbangan fizikal dan mental apabila merasai makanan yang amat jarang dicuba ini..., agar rakan2 blogger dpt sedikit gambaran dan boleh mencuba sendiri bila tiba masanya... :-)

Nobita Sensei said...

erkkk..tak berani makan.

MR Bang Miji said...

nmpk sedap..tap bandung made??eii..xnak2x..

shark said...

aisey...
x dapat imagine cmner rasa dia..
tp kalu ada pulut tu nmpk cmbest

saiful said...

dah lama nak ke Bandung, tapi masih x kesamapaian.huuhuhuhu!

Cik Moon said...

uiihh..nmpak sodap je,,,nie yg nak try nie..

p@kcikLie said...

akan dicuba nt tp bagaimana caranya..

Eryna Afina said...

wah! mesti cube ni..

YAT said...

durian pulak. kelapa bakar je pnah jmpe sblm ni. ms odw nak gi pasir gudang.

Shino said...

mcm sodap je 2...kn g try ni...xpun bakar sndri je...hgt la jwbnye...ahaha..

zulhilmi tempoyak said...

mest try ke bnde ni..
hihi

suzie rahman said...

wah nmpk plik lk.must try..hihi

Solihin Zubir said...

durian bakar? ada ke? 1st time tengok nie.. huhu..

Nazri_Hanafiah said...

adakah sekarang musim durian?> nak g bakar la durian....mesti sedap...ada resepi?