Saturday, May 22, 2010

Beginikah Asrama Pelajar Universiti Kyoto...

Sebuah daripada asrama lama pelajar Universiti Kyoto, Jepun yang dibina pada tahun 1913, diurus sendiri oleh pelajar-pelajar universiti tersebut. Dengan kadar sewa serendah  $27 sebulan, pelajar-pelajar  tinggal di asrama ini beberapa tahun untuk mendapatkan segulung ijazah. Kos sara hidup yang tinggi di Jepun memaksa pelajar-pelajar kurang berkemampuan tinggal di asrama usang. Namun, mereka amat cekal dan bersemangat menimba ilmu demi masa depan. 
Kebetulan channel 952 Astro Box Office sedang menayangkan sebuah filem Jepun yang berjudul 'Kamogawa Horumo' di mana 'filem movie' ini membuat penggambaran di asrama pelajar ini. Benarlah asrama pelajar seperti ini memang wujud. Oh...orang muo macam tidak percaya pada zaman moden di negara maju seperti Jepun masih terdapat asrama pelajar universiti yang begitu daif sekali. Memang hebat orang Jepun ni.

Orang muo nak tanya kepada anak-anak muda kita di Malaysia, sanggupkah anda belajar dengan kemudahan yang disediakan seperti ini? Lihat foto-foto berikut...

26 comments:

malaylifestyle said...

org bijak mmg idup camtu...

si LauT Mati said...

betul2...orang2 bijak memang idup camtu.....huhuhu.....tp dak2 mesia g sana mewah hidup walau disana amatlah tinggi taraf hidup....

Buaya berenang2

Nur Hawa Mohd Zin said...

kesian nye..blh masuk ke ilmu lau belajar camtu...sedih nyeee...tak da tempat lbh selesa ke..tak pun kemas ke..serabut tgk..

ASaDa RyutaRo said...

hohoho~ dah kira ok gak ada tempat nak berteduh. asal jaga kebersihan, ok gak la..

pernah jumpa yg lebih teruk daripada ni walaupun tak pernah merasai..

tapi yg dalam gambar ni agak kotor..

yang penting semangat nak timba ilmu tu kena ada..

akuvision said...

betul tu semangat nak timba ilmu itu melampaui segalanya. luar saja begitu kut?

Dimas said...

waduh nggak salah tuh, berantakan banget...

Artikel Internet Online said...

padahalkan jepang terkenal dengan teknologinya yg maju, tapi masih ada juga bagian2 kecil yg tidak kita ketahui..

abah aman said...

salam,
bagi diorang, biar bersusah dahulu, senang kemudian.

cyberboy said...

ni kes tak mau bntu mmbntu lew ni..

APAN said...

kesahihan x sure mne lagi...
tapi kalau betul memang ebat la dorang bole survive dok tempat cmtu...
huhu...

kitatauke said...

hidup susah akan mengajar kite utk terus berusaha...kl dah hidup senang...goyang kaki je la..(aku je ni kpt...heheh)

Anonymous said...

Belum pernah lagi nampak keadaan rumah yg teruk macam ni di Jepun. Orang Jepun pembersih dan suka buat kerja2 kebajikan sampaikan daun2 gugur di kawasan keliling rumah pun mereka selalu ramai2 bersihkan. Sampah pun buang ikut jadual sebab tu tempat letak sampah pun wangi takde bau, takde lalat dan tikus. Penduduk asing yg mempunyai gaijin kad mendapat berbagai bantuan termasuk wang, perubatan, nasihat dan perhatian.

Kawasan homeless pun tak seteruk ni...nampak macam rumah tinggal.

Rindu Muar dan Apam balik...emmm sedapnya...

papabear said...

dah pandai nanti tak lah menyusahkan orang lain... :)

Miecyber said...

Sara hidup di Japan memang tinggi...

Mazru Majid said...

elok lg asrama sekolah menengah di kg aku ni

al-basri said...

salam.
tak terfikir sampai begitu sekali, University Kyoto ranking ke 8 di Asia pada 2010.
cukup dahsyat utk difikirkan..haha

terima kasih atas infomasi.

ALoNa Cintamaniszlite said...

kos idup kat sana dasat...
rumah mmg mahal..
makanan pun mahal...
Org jepun pun tak sanggup nak dok kat bandar2 besar dorang, hehe
Tp org kita..selalu tak bersyukur ngan rezeki yg dikurniakan oleh Nya..

aZHIeeDA said...

bersyukur hostel2 kat malaysia tak macam ni..alhamdulillah

tapi toilet die spookies...takot

.s.o.f.i.a. said...

orang mesia dimanjakan sangat.... kekadang sampai melampau.... hasilnya? hampeh!!!

hijauoren said...

hishhh

mcm serabai je..

ni kes malas nak mengemas ke ape?

oh tidak utk dicontohi..

RON7 said...

memang 4 flat lah stadi kat sini..haha

Amira Putri said...

Patut le banyak orang jepun terjun bangunan... Rupenye menyesal masuk unversiti tahap macam ni...XD

nazreenhashim said...

perhh..
besusah dulu, besenang2 kemudian..
:)

sweeTSour said...

Kesian dorg.. bukan senang nk senang.. kena hidup ssh lu..yang ptg dorg bersemangat

aren said...

hahaha..sepahnye cam rumah sewa aku

http://lamansesawang.blogspot.com/2010/05/amaran-abang-sulong.html

Jericho said...

Alahai, Kesian juga kehidupan macam ni.