Friday, March 12, 2010

Today : Hati Gajah Sama Dilapah, Hati Kuman Sama Dicecah


Kais pagi makan dua pagi, kais  petang makan dua petang...begitulah keadaan sebenar hari ini yang berlaku di Zimbabwe. Penduduk Zimbabwe sedang mengalami krisis kekurangan makanan amat kritikal. Betapa derita dan sengsaranya mereka sehingga sanggup makan apa saja termasuklah bangkai Sang Gajah tua ini.

Sang gajah yang sudah berusia 70 tahun telah mati di Gonarezhou National Park. Hanya dalam masa 1 jam 40 minit, keseluruhan anggota badan gajah yang beratnya 6 ton ini habis licin dilapah oleh penduduk-penduduk yang sedang kelaparan. [Lihat foto berikutnya]

The desperate descend: Within minutes, starving villagers arrive at the carcass
Battle begins: Soon, the villagers are fighting to get the urgently-needed meat

Brutally effective: Nothing goes to waste, with the skin, trunk and ears all removed
Stripped: After less than two hours, only bones remain. Even these will later be taken 
[sumber : dailymail.co.uk]

10 comments:

Dimas said...

ya ampun habis ga ada sisanya sama sekali....
bener2 kelaparan mereka, jadi kasian juga ngeliatnya...

deeja said...

huuuu,sakan sungguh gajah di telan nya.satu kampung bole makan.

piewahid said...

rezeki dah depan mata...

Che' Pit said...

kesian nye, sampai makan bangkai gajah..

al-basri said...

salam..
mana tak nya, satu kampung datang...
mungkin sedap kalau masak gulai, rendang pun boleh juga...haha
kasihan...

Miecyber @ Sudu said...

Jadi pada pendapat saya...eloklah Gajah di ternak sebagai Gajah Daging sebab seekor Gajah boleh menyumbangkan daging untuk sekampung.Jimat tu...

Ayub Khalid said...

hermm..tajuk dh mnarik,,naseb baik xda hati kuman utk org kampung tu sama2 cicah...haha....

tpi keadaan dah mamksa,,darurat mncari mkanan,,mmg gjah tu trpksa brkorban nyawa utk mnusia.....

pak long said...

salam...
ni baru real...hati kuman sama dicicah...hati gajah sama dilapah...

budak kampung said...

huihh,hebat.......leh masok rekod dunia...yg pnting...kne bersyukur sbb kite xkelaparan...sntiase diberi rezeki

PUTUBAMBU said...

ya ampunn..!! tinggal rangka je..!

kesian kat depa yek..

bersyukurlah kita duduk sini yg segalanya penuh ngan makanan...
sentiasa penuh rezeki