Tuesday, February 16, 2010

Turbine Light Concept Uses Wind To Light Highways

Canggih, inovatif, cantik, mesra pengguna dan tidak menyilaukan mata. Lampu lebuh raya menggunakan sistem turbin  ini memang amat cantik dan  menarik reka bentuknya. Ia  menggunakan kuasa angin yang terhasil daripada  kepantasan kenderaan yang sentiasa lalu-lalang untuk menjana dan menyimpan kuasa elektrik bagi menghidupkan lampu  pada waktu malam. Sistem lampu turbin ini masih lagi dalam peringkat
pecubaan [ujian] dan akan diperkenalkan dalam sesi "Greener Gadgets conference" di New York City pada penghujung Februari ini.

Teknologi ini amat sesuai dipasang di Malaysia sebab pengguna-pengguna  lebuh raya di Malaysia memang handal belaka memandu kenderaan sehingga mencecah 180km sejam, malah ada yang lebih daripada itu. Ini membolehkan terjahan kepantasan kenderaan dapat menggerakkan angin memusing turbin lampu untuk mendapatkan kuasa elektrik yang secukupnya...bukan ke begitu ? he he...

13 comments:

maza said...

uiks!.. brilliant idea.. tapi kat mana tu ek org muo?

psst: takut TNB tak bagi pasang kat msia kot.. sbbnya tak boleh bikin untung lorr. no bonus 3 bulan lorrr..

hehehheh

piewahid said...

produk yg spatutnya dsokong 100%...

Muhammad Amin bin Sailan @ Sazali said...

salam...
wah..memang idea yg mantOp..
kalo dpt pasang kat msia memanglah ok 100%...kalo xde mat drift, mat rempit pon ramai..huhu..

Nikel Khor said...

is such a save ...

from Nikel Khor

KP said...

jimat tenaga letrik ni

akhatam said...

Wa keren beudh tuh..

Idalara said...

wow..sgt cantik dan terkini..tapi takut nnti pemandu kat sini terlanggar tiang pulak sbb laju sgt..

Teja said...

cantikkk... pasang kat depan umah ok ni, hehe...

Ce_rule@n said...

kreative ar lampu tu

|arieza| said...

waaa sgt canggih! suke suke!

Miecyber @ Sudu said...

Uwaa ...kretip dan jimatkan kos...

nand nasyari said...

cantek sgt..hehehe..
stndrd pmpuan la..
ske yg cntek je.. ;D

Zamz said...

emm cantik ek..tenang je tgk