Thursday, February 18, 2010

Soft Drink Pemicu Kanser Pankreas

Tahukah Anda akan bahaya soft drink? Orang yang sering mengambil minuman soft drink dua kali atau lebih dalam seminggu ternyata berisiko tinggi terkena kanser pankreas. Kenyataan ini merupakaan hasil penelitian yang dilakukan ke atas 60.000 orang di Singapura oleh University of Minnesota, sebagaimana dikutip dari Reuters.

"Gula jadi biang keladi. Namun, orang yang sering mengamalkan minum soda berpemanis secara berlebihan mengakibatkan gangguan kesihatan," kata Ketua Penelitian Mark Pereira dari University of Minnesota.

Menurut peneliti tersebut, tingginya kadar gula dalam soft drink dapat meningkatkan insulin dalam tubuh yang memacu pertumbuhan sel kanser pankreas. Insulin merupakan pemacu produksi gula yang dibuat dalam pankreas.
Pada jurnal Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, Pereira dan rakannya mengatakan bahwa mereka memonitor 60.524 orang lelaki dan wanita di Singapura Chinese Health Study selama 14 tahun. Selama itu, kanser pankreas berkembang dalam diri 140 sukarelawan. Mereka yang minum soft drink dua kali atau lebih dalam seminggu berisiko terkena kanser pankreas 87 persen lebih tinggi.

Kanser pankreas adalah salah satu jenis kanser yang mematikan dengan 230.000 orang di dunia. Sebanyak 37.680 warga AS didiagnosis terkena jenis kanser ini, 34.290 jiwa diantaranya meninggal. Bahkan, menurut The American Cancer Society, kemungkinan hidup selama lima tahun si penderita kanser pankreas hanya sekitar 5 persen.

Pengguna dan pengamal minuman soft drink di Singapura juga dikaitkan dengan efek buruk kesihatan dari aktiviti merokok dan memakan daging merah yang tak terkendali. Sementara, penelitian lain mengaitkan kanser pankreas dengan penggemar daging yang dibakar atau panggang. 

Sejumlah peneliti percaya tingginya kandungan gula memicu kanser. Sebab sel tumor menggunakan lebih banyak glukosa dari pada sel-sel lain.
[sumber : suaramerdeka sybernews]

7 comments:

Miecyber @ Sudu said...

Fakta yang menakutkan tetapi orang ramai akan buat derk jer...

Zati said...

agree dengan Miecyber@sudu..apa2 pun thanks 4 the info..:)

piewahid said...

info yg sungguh menarik. mtk izin nk copy paste mklumat ke dlm blog saya yg lgi 1

Kyuubi_85 said...

wah, betul ke tu? aku minum sekali sehari... huhu

uze said...

jati takut eung lam kenal sob...and makasih infonya

windi said...

pakcik saya penderita kanser pankreas dan telah menemui pencipta..Rokok juga salah satu penyumbang penyakit ini.

Dia.Honey said...

tunang kawan baik saye baru kembali kepada-Nya awal pagi tadik akibat kanser pankreas....
bila dah baca info3 ni barulah saye tau....

Kepada mereka yg masih recover atau dalam rawatan semoga sembuh..

untuk yg dah pergi..Al-Fatihah