Monday, January 11, 2010

Panduan Mengisi Petrol Lebih Optimum


Orang Muo terbaca dalam ruangan forum pembaca tko beberapa minggu yang lalu berkenaan dengan tip atau panduan  mengenai cara-cara pengisian petrol kenderaan supaya nilai wang yang kita belanjakan lebih berbaloi. Rupa-rupanya nak isi minyak pun ada caranya. Berikut Orang Muo salin tip-tip berkenaan daripada otai-otai dalam tko yang menitipkan panduan ini. [Mohon izin daripada otai berkenaan]

[otai:boyot Lans Koperal]
1. isi minyak awal2 pagi atau malam..bukan sebab penyejatan, tetapi suhu yang rendah membuatkan minyak lebih pekat (apply the contract n expand concept). Elakkan mengisi minyak pada waktu cuaca panas, rugi sebab minyak tu kembang, kelikatan kurang.

2. Semasa isi minyak jgn tekan full flow sebab minyak tu jadi cepat meruap.

3. Pastikan tank tu at least half full sbb kalau kurang daripada half-tank, ada banyak ruang utk minyak tu meruap (becoming gas.. sbb tuh bile kite open-up our tank, ade bunyi gas keluar)

4.Jangan isi minyak kalau ada tanker minyak sedang fill in station tu punya ground container, minyak tu akan berkeladak, means sediment dlm minyak tu akan naik bcoz of the pressure from the pump..that oil is not clean.


[otai:Penendang Prebet]
5. pastikan kabel minyak ditarik panjang.. maksudnya lubang isi minyak berada pada sebelah yg x mengadap petrol pump dan elakkan cabel bersimpul bg mengurangkan rintangan pengaliran minyak melalui cable tersebut.. kalau rintangan makin tinggi maka pressure pun bertambah.. meter minyak disukat ikut pressure.. 


[otai:boyot Lans Koperal]
apa yg wa dengar, kabel yg ditarik panjang tuh kalo nak dapat minyak lebih. sbb minyak yg turun dari atas kabel akan flow straight ke lubang tangki. berbeza dgn lobang tangki yg sebelah pump. minyak akan turun bawah then naik atas balik. Apabila isian dah sampai limit, minyak yg bertakung kat bawah kabel tu tak dapat masuk ke tangki. so rugi kat situ.

6 comments:

mantan said...

OM,
Tips yang bagus nih!. nanti akan saya ikuti tips ini.

Pn Kartini said...

Salam:):)
Tips yang berguna..Tksh yaa ats pengkongsian .:):)

ASaDa RyutaRo said...

wah.. boleh guna tips ni.. sebarkan.. sebarkan.. boleh?

Mazru Majid said...

mohon di panjang-panjangkan ke blog saye..kredit kpd blog tuan..thanks

Din Rambong said...

petrol makin mahal,bagus ada tips mcm ni..

misz myza said...

really??

hmm... skunk ni igt la.. nnti sampai stesen myk, lupe balik.. hehehe..