Saturday, April 4, 2009

TERIMA KASIH PAK LAH... JASAMU DIKENANG

Terima kasih Pak Lah... Kami seluruh warganegara Malaysia mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan jutaan terima kasih kepada Pak Lah atas jasa-jasa dan sumbangan bakti Pak Lah kepada negara . Biarpun perkhidmatan Pak Lah sebagai PM tidak lama namun kami tetap menghargai pengorbanan dan menghormati Pak Lah . Antara sumbangan besar Pak Lah kepada kami ialah mengembalikan hak kami kebebasan bersuara setelah sekian lama tidak menikmatinya.

Kepada Tun Jeanne Abdullah.... terima kasih kerana menjaga Pak Lah dengan sepenuh hati. Semoga dengan adanya Tun Jeanne yang sentiasa di sisi Pak Lah, harapan kami Pak Lah akan sentiasa gembira dan bahagia walaupun kami sedar bahawa jauh di sudut hati Pak Lah terdapat kesedihan dan kedukaan yang melanda kerana dipaksa turun dari takhta kepimpinan negara.

Tahniah kepada PM baru kita YAB Dato' Seri Mohd Najib Bin Tun Razak yang baru sahaja dilantik sebagai PM Malaysia ke enam. Harapan kami semoga YAB PM dapat menjalankan tugas dan tanggungjawab kepada negara dengan amanah, adil dan bijaksana . Semoga Malaysia terus aman dan makmur.
(Foto : dpd pinkturtle2.wordpress.com/)

Malaysian former Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi, right, and his wife Jeanne Abdullah wave as they leave prime minister's office in Putrajaya, outside Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, April 3, 2009. Malaysia's new Prime Minister Najib Razak took office Friday, inheriting myriad challenges, including a flagging economy, a racially divided society and a moribund ruling party struggling to regain its popularity.

Former Malaysian Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi (2nd R) and his wife Jeanne Abdullah (R) wave as they leave the prime minister's office in Putrajaya, near Kuala Lumpur April 3, 2009. Najib Razak was sworn in as Malaysia's sixth prime minister on Friday, taking the reins of a country grappling with a sharp economic slowdown and a growing racial and religious divide.

Malaysia's former Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi waves after the handing over ceremony to his successor Najib Razak (not in picture) in Putrajaya outside Kuala Lumpur April 3, 2009. Najib was sworn in as Malaysia's sixth prime minister on Friday, taking the reins of an economy grappling with a sharp slowdown and a growing racial and religious divide.

Malaysian former Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi waves as he leaves the National Palace in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, April 3, 2009. Malaysia's new Prime Minister Najib Razak took office Friday, inheriting myriad challenges, including a flagging economy, a racially divided society and a moribund ruling party.


10 Perangkap Syaitan


ALLAH berfirman yang bermaksud: "Syaitan memberikan janji yang membangkitkan angan-angan kosong kepada mereka. Walhal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka kecuali tipu daya belaka. Tempat mereka itu ialah di neraka jahanam dan mereka tidak memperoleh tempat untuk lari daripadanya. '' ( An-Nisa': 120-121).

Keterbukaan manusia mengundang kehadiran syaitan ke dalam diri masing-masing, sebenarnya ada kaitannya dengan sifat mazmumah yang diamalkan dalam kehidupan seharian. Melalui pelbagai jenis sifat mazmumah itulah sama ada kita sedar atau tidak, kita sebenarnya telah menyediakan ruang kepada syaitan untuk menapak dalam diri. Apabila syaitan sudah meraja dalam diri, seseorang individu itu akan sanggup melakukan apa jua perbuatan keji dan mungkar kerana keinginan nafsu akan menjadi sebati dengan sifat jahat syaitan itu sendiri.

Hati, suatu organ istimewa kurniaan Allah kepada manusia, pada saat dan waktu itu juga akan mula goyah apabila sedikit demi sedikit syaitan durjana mula merayap untuk menguasai tunjang di dalam badan manusia tersebut. Berlumba-lumbalah nanti para syaitan untuk memenangi dan menguasai hati manusia. Mereka akan sedaya upaya menawan hati tersebut dan memujuk nurani manusia untuk melanggar segala perintah Allah. Beruntunglah golongan manusia yang berupaya menangkis godaan tersebut..

Mengikut para ulama, syaitan akan menguasai tubuh badan manusia melalui sepuluh pintu:

1. Melalui sifat bohong dan angkuh

Dua sifat inilah yang amat mudah tersemai dan menyubur dalam diri manusia. Ia berpunca daripada keegoan manusia itu sendiri yang lazimnya akan mudah hanyut ketika dilimpahi kemewahan dan kesenangan.

2. Melalui sifat bakhil dan kedekut

Setiap harta benda dan kemewahan yang diperoleh adalah kurniaan ALlah yang seharusnya dibelanjakan ke jalan yang hak. Ia boleh digunakan untuk membantu kesempitan hidup orang yang memerlukan sama ada melalui kewajipan berzakat atau bersedekah.

3. Melalui sifat takbur dan bongkak

Sifat ini selalunya bertapak dalam diri seseorang manusia yang merasakan dia sudah memiliki segala-galanya dalam hidup ini. Mereka terlupa bahawa kesenangan dan kenikmatan yang dikurniakan itu boleh ditarik oleh Allah pada bila-bila masa saja. ALlah Taala berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang takbur.'' (An-Nahl:23)

4. Sifat khianat

Khianat yang dimaksudkan bukan sahaja melalui perbuatan merosakkan sesuatu yang menjadi milik orang lain, tetapi juga mengkhianati hidup orang lain dengan tidak mematuhi sebarang bentuk perjanjian, perkongsian dan sebagainya.

5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat

Junjungan RasuluLlah s.a.w. selalu menasihati para sahabat baginda agar menjauhkan diri masing-masing daripada menjadi golongan manusia yang dibenci Allah, iaitu golongan yang tidak suka diri mereka dinasihati atau mendengar nasihat orang lain.

6. Melalui sifat hasad

Perasaan hasad dengki selalunya akan diikuti dengan rasa benci dan dendam yang berpanjangan. RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Hindarilah kamu daripada sifat hasad kerana ia akan memakan amalan kamu sebagaimana api memakan kayu yang kering " (Riwayat Bukhari dan Muslim).

7. Melalui sifat suka meremehkan orang lain

Sifat ego manusia ini selalunya akan lahir apabila seseorang individu itu merasakan dirinya sudah sempurna jika dibandingkan dengan orang lain. Orang lain dilihat terlalu kecil dan kerdil jika dibandingkan dengan apa yang dia miliki. Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik iaitu orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil.'' (Riwayat Muslim).

8. Melalui sifat ujub atau bangga diri

Menurut Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Jangan kamu bersenang lenang dalam kemewahan kerana sesungguhnya hamba Allah itu bukan orang yang bersenang-senang sahaja.'' (Riwayat Abu Naim daripada Muaz bin Jabal)

9. Melalui sifat suka berangan-angan

Islam adalah anti kemalasan. Orang yang berat tulang untuk berusaha bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup akan dipandang hina oleh Allah dan manusia. Mereka lebih gemar berpeluk tubuh dan menyimpan impian yang tinggi tetapi amat malas berusaha untuk memperolehnya.

10. Melalui sifat buruk sangka

Seseorang yang suka menuduh orang lain melakukan sesuatu kejahatan tanpa diselidiki terlebih dulu amat dicela oleh Islam. RasuluLlah s.a.w. bersabda yang bermaksud: ``Nanti akan ada seseorang berkata kepada orang ramai bahawa mereka sudah rosak. Sesungguhnya orang yang berkata itulah sebenarnya yang telah rosak dirinya.'' (Riwayat Muslim). viyamanis.